90. recept od Rusinu a Sedláka. Moderný re-dizajn talianskej klasiky.

Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 10 minút


• Dlhé piškóty 100g
• Mascarpone 200g
• Amaretto 2čl
• Biela čokoláda 80g
• Tmavá čokoláda 120g
• Karamelový popcorn 1 obal
• Uvarená instantná káva 200ml
• Kakao 1pl
• Jedlé kvety na ozdobu
• Práškový cukor 1pl
• Šľahačková smotana 180ml
• Kvôli servírovaniu potrebujeme šálky na ristretto

Pripravte si vodnú kúpeľ – v širšom kastróle nechajte zovrieť vodu, znížte teplotu a na vrch položte väčšiu kovovú misu. Pripravte si ľadovú kúpeľ – vyššiu nádobu naplňte ľadovou vodou, do ktorej pridajte kocky ľadu. Obe čokolády nalámte na čo najmenšie kúsky. Amaretto zmiešajte s uvarenou instantnou kávou. Smotanu vyšľahajte na šľahačku.
Do uvarenej kávy ochutenej amaretom namáčajte piškóty, aby nasiakli chuť a zmäkli.


Vo vodnom kúpeli rozpustite bielu čokoládu, ktorú zmiešajte s práškovým cukrom a s mascarpone. Potom do zmesi zľahka vmiešajte vyšľahanú šľahačku, vypracujte rovnorodý krém. Rozdeľte ho na dve časti, pričom do jednej zamiešajte zvyšok instantnej kávy.


Podobne, ako bielu čokoládu, teraz roztopte tmavú. Vylejte ju do cukrárenského vrecka a cez tenkú dierku na spodku, striekajte do ľadovej vody. Vytvoríte tým „čokoládový drôt“. Pracujte veľmi opatrne, čokoláda bude horúca.


Na plytký tanier ukladajte namočené piškóty, medzi ne vrstvite krém a rozhadzujte popcorn. Podľa obrázku uložte šálku, do ktorej môžete vložiť zopár kávových zŕn. Posypte kakaom, uložte časť čokoládového drôtu na vrch a ozdobte jedlými kvetmi.

TIP* Klasické, známe recepty, ktoré poznáte veľmi dobre, môžete vylepšiť novým spôsobom servírovania. Skúmajte nové techniky, zapojte svoju kreativitu a prekvapte svojich známych, či rodinu podobne, ako to dokáže tiramisu v ponímaní Rusinu a Sedláka.