Recept od Rusinu a Sedláka. Máte v chladničke zvyšok rizota a v mrazničke odložený kus hovädzieho? Využite ich naraz v tomto jednoduchom recepte.

Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 15 minút, čas varenia: 15 minút


• Uvarená arborio ryža (alebo risotto bianco) 300g
• Vajíčka 2ks
• Soľ
• Korenie
• Parmezán 80g
• Panko strúhanka 100g
• Olej
• Hovädzie mleté mäso 400g
• Mrkva stredná 2 ks
• Drvené paradajky 400ml
• Stopkový zeler 2 stopky
• Čerstvé oregano 1pl lístkov
• Petržlenová vňať hladko listá (za hrsť lístkov)
• Mozzarela Bufala 100g
• Cibuľa 1 väčšia
• Cesnak 2 strúčiky

Pokiaľ nemáte prebytočné rizoto, uvarte 120g ryže arborio v nesolenom vývare do mäkka. Potrvá to približne 12 minút. Ryžu miešajte, aby ste z nej uvoľnili škrob, presne, ako keď varíte krémové rizoto talianskeho typu.


Zeleninu očistite, cibuľu nasekajte na jemno, mrkvu a zeler na malé kocky. Parmezán nastrúhajte na jemno, mozzarelu rozkrájajte na menšie kúsky. Bylinky oberte zo stopiek a nasekajte na jemno. Pripravte si fritézu, alebo dajte v strednom kastróle zovrieť väčšie množstvo oleja.


V hrnci na oleji orestujeme cibuľu, pridáme cesnak, mleté mäso, nakrájanú zeleninu a drvené paradajky. Zamiešame, aby boli všetky časti pod hladinou a dusíme na miernom ohni do mäkka. (pokiaľ je zmes príliš hustá, môžete na úvod priliať trocha vody, alebo vývaru).


Vychladnutú ryžu zmiešajte s nastrúhaným parmezánom a jedným vajíčkom, mierne okoreňte. Namočte si ruky do studenej vody a zo zmesi ryže tvarujte guľky o veľkosti golfovej loptičky. Do stredu urobte prstom dieru, vložte kúsok mozzarely a zabaľte.


Následne všetky arancini obaľte vo vyšľahanom vajíčku a v panko strúhanke po celom obvode a dajte vyprážať do horúceho oleja. Vytiahnuť ich môžete, keď budú mať farbu, ako pomaranče.


Na záver dochuťte ragú a zamiešajte doň čerstvé, nasekané bylinky.


Do hlbších tanierov servírujte ragú, na vrch uložte arancini a ozdobte pár hoblinami parmezánu.


TIP* Dajte panko strúhanku na väčší plytký tanier, alebo do plytkej misky. Keď prenesiete jednotlivé guličky z vajíčka sem, stačí pohrkať tanierom a obalia sa v strúhanke samé.