Recept od Rusinu a Sedláka skvele splní úlohu party občerstvenia, keď budete hostiť priateľov či známych.

Pre 4 osoby. Veľmi jednoduché. Čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút


• Jahňacie kotlety 600g
• Soľ
• Korenie
• Olej
• Maslo 100g
• Červená fazuľa v konzerve 100g
• Cibuľa 1 stredná
• Cesnak 2 strúčiky
• Chilli 1 menšie, alebo podľa chuti
• Smotana na šľahanie 180ml
• Rozmarínový olej 2pl
• Ryžový papier 8 plátkov (prípadne viac podľa potreby)
• Sójová omáčka 5pl
• Ryžový ocot 2pl
• Vývar 300ml
• Mikrobylinky na ozdobu

Jahňacie kotlety rovnomerne naporciujte, okoreňte a vložte do marinády zo sójovej omáčky a ryžového octu. Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte na jemno. Fazuľu z konzervy sceďte a prepláchnite studenou vodou. Chilli nasekajte na jemno. Dajte predhriať rúru na 180°C a zapnite fritézu s čistým olejom. Ak nemáte fritézu, dajte zovrieť väčšie množstvo oleja do kastróla.


Mäso vyberte z marinády a osušte ho papierovou utierkou. Na panvičke s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) rozpáľte olej a mäso na ňom sprudka opečte z každej strany. Vložte dopiecť do rúry na 8 – 10 minút, podľa hrúbky mäsa.


Medzitým si vypražíme čipsy. Ryžový papier opatrne natrhajte na nerovnomerné tvary čipsov a postupne vyprážajte v oleji. Budú hotové prakticky okamžite. Po vybratí z oleja ich rozprestrite na plechu na pečenie vystlaného papierovou utierkou, v inom prípade budú príliš mastné a stratia chrumkavosť.


Po upečení kotlety odložte na pár minút odpočinúť pri izbovej teplote. Panvičku aj s výpekom postavte späť na mierny plameň a orestujte v nej cibuľu. Po 2 minútach pridajte cesnak a premiešajte. Pridajte chili, fazuľu, podlejte vývarom a nechajte prevrieť. Následne prilejte smotanu, prelejte do mixéra, predajte maslo a rozmixujte. Odporúčam omáčku po mixovaní precediť cez jemné sitko. Ochutnajte a dochuťte soľou, korením, prípadne kvapkou ryžového octu.


Servírovať môžete všetko spolu na veľkej mise, s omáčkou v nádobke. Na záver mäso pokvapkajte rozmarínovým olejom a ozdobte mikrobylinkami.


TIP* Na prípravu bylinkových, či ochutených olejov existuje niekoľko metód. Tú jednoduchšiu si môžete ľahko skúsiť doma. Zohrejte v kastróle jemný olivový olej (výrazný olej bude prerážať cez vôňu bylinky) na 40°C, vložte čistý a úplne suchý rozmarín aj s vetvičkou doň na 10 minút. Nesmiete ho vypražiť, ide len o jemné ohrievanie. Keď sa lístky rozmarínu sfarbia mierne do hneda, nechajte olej vychladnúť. Naplňte ho do čistej a 100% suchej sklenenej nádoby a uchovajte uzavretý v chladničke.