Diétny recept, podľa ktorého pripravíte rýchly obed, či večeru od Zuzanity a Dany.

Pre 4 osoby. Veľmi jednoduché. Čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 10 minút


• Ryža jazmínová, alebo basmati 300g
• Morčacie prsia 500g
• Soľ
• Korenie
• Kari korenie 1čl
• Cukor 1čl
• Cesnak 2 strúčiky
• Sójová omáčka 50ml
• Solamyl 1čl
• Olej

Morčacie prsia očistite, narežte na 4 porcie, osušte papierovou utierkou, osoľte a okoreňte čerstvo mletým korením. Cesnak očistite a pretlačte.


Ryžu uvarte podľa návodu na obale. Do vody v ktorej ju varíte pridajte 1pl oleja, kari korenie a 1pl soli.
Na grilovacej panvici rozotrite papierovou utierkou 1čl oleja, tak, aby olej vytvoril tenký film. Panvicu rozpáľte a pripravené morčacie prsia v nej ugrilujte z oboch strán.


V malom kastróle zmiešajte vodu, sójovú omáčku, pretlačený cesnak, cukor a solamyl. Za stáleho (rýchleho) miešania metličkou priveďte k varu, pokým omáčka očividne zhustne. Následne odstavte z plameňa.


Na plytký tanier servírujte ryžu, morčacie prsia a k nim do malej misky omáčku.


TIP* Pokiaľ ste fanúšikom komplexnejších chutí, môžete tomuto jednoduchému receptu pridať pár „vrstiev“ na viac. Skúste do omáčky okrem cesnaku nastrúhať na jemno 1 centimeter čerstvého zázvoru a nasekať na jemno jedno chilli. K morčaciemu mäsu na grilovacej panvici prihoďte jeden kus celej škorice, anízu a čerstvý bobkový list, ktoré mäso prevoňajú. Ako zelený doplnok potom odporúčam lístky čerstvého koriandru, ktoré jedlu pridajú citrusový nádych a potrebnú sviežosť.