Skvelý recept na najchrumkavejšie vyprážané kura, aké ste kedy jedli. Od Rusinu a Sedláka.

Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút


• Kukuričné kuriatko (kŕmené kukuricou) 600g (rôzne časti)
• Vajcia 2ks
• Hladká múka 120g
• Cornflakes 120g
• Soľ
• Korenie
• Zemiaky šalátového typu 600g uvarené vopred
• Jarná cibuľka 3ks
• Hrubozrnná horčica 1pl
• Červená reďkvička 5ks
• Cukor 1čl
• Ocot
• Olej
• Kyslé uhorky aj so šťavou 200g
• Pažítka za hrsť
• Tmavé mikrobylinky na ozdobu


Kuriatka vykostite, očistite, osoľte a okoreňte. Cornflakes vložte do pevnejšieho sáčku, prikryte utierkou a rozdrvte valčekom na hrubšiu strúhanku. Uvarené zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie kocky, či kvádre. Jarnú cibuľku a reďkovku umyte. Spolu s pažítkou ju potom nasekajte na jemno. V prípade reďkvičky odporúčam použiť mandolínu, či podobný krájač, ktorý zaručí rovnomerné, tenké plátky. Tak isto nakrájajte kyslé uhorky. Zohrejte fritézu, alebo dajte v kastróle zovrieť väčšie množstvo oleja. Pripravte z múky, vajíčok a drvených cornflakes trojobal.


V trojobale obaľujte časti kuraťa a dajte ich pražiť. Aby bolo kura bezpečne upražené, musí byť v horúcom oleji 7 – 8 minút, podľa hrúbky jednotlivých častí. Keď kusy vytiahnete, uložte ich na papierovú utierku, aby nasala prebytočný olej.


K nakrájaným zemiakom pridajte nasekanú zeleninu, hrubozrnnú horčicu, osoľte a okoreňte. Prilejte pár lyžíc šťavy z uhoriek 1čl octu, cukor a poriadne zamiešajte. Ochutnajte a dochuťte tým, čo vám v šaláte chýba.


Na plytký tanier servírujte zemiakový šalát, na vrch uložte vyprážané kuriatko, ozdobte mikrobylinkami.


TIP* Keď varíte zemiaky na šalát, varte ich v šupke, kvôli výraznejšej chuti. Tá sa v šupke nachádza, avšak po uvarení sa z mäkkého zemiaku ťažko odstraňuje. Preto ešte pred varením zemiaky 2 krát (protichodne) po obvode narežte malým ostrým nožíkom. Snažte sa rezať iba šupku, nie dužinu zemiaku. Po uvarení a vychladnutí, vám tento rez zaručí pohodlné šúpanie.