Recept od Strapka a Michnu, ktorý veľmi pekne poukazuje na to, ako sa dá v kuchyni úspešne experimentovať so známymi surovinami.

Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút

• Bravčová panenka 800g
• Soľ
• Korenie
• Biele pečivo 150g
• Parmezán strúhaný 50g
• Dijónska horčica 50g
• Zmes byliniek (dohromady 50g): tymian, petržlenová vňať, baby špenát (1:1:1)
• Šalotka 3ks sredná
• Červená šošovica 200g
• Stopkový zeler 2 stopky
• Maslo 120g
• Olivový olej
• Vývar 250ml
• Hliva ustricová 200g

Mäso očistite, odblaňte, osoľte a okoreňte. Rúru predhrejte na 180°C, spolu s rúrou predhrejte aj nádobu na pečenie, ktorú vyložíte papierom na pečenie. Šalotku očistite a nasekajte na jemno. Červenú šošovicu 3 až 4 krát poriadne prepláchnite studenou vodou. Zeler opláchnite, odstráňte vrch, spodok a nasekajte na tenké plátky (približne 1mm). Hlivu natrhajte rukami na pásiky. Bylinky umyte a osušte. Biele pečivo nakrájajte na kocky.


Pripravte si krustu. Do mixéra vložte bylinky, nakrájané biele pečivo, osoľte, okoreňte, pridajte 1čl olivového oleja a rozmixujte. Vysypte na kus fólie.


Na panvici roztopte trochu masla a mäso na nej sprudka opečte z každej strany. Po 3 – 4 minútach opekania ho vyberte, potrite jemnou vrstvou dijónskej horčice a vyvaľkajte v kruste. Takto obalené ho preneste na predhriatu nádobu s papierom na pečenie a dopečte v rúre 6 – 7 minút.


Na širšej panvici roztopte maslo s lyžicou olivového oleja a orestujte na nej nasekanú šalotku. Pridajte prepláchnutú šošovicu a nasekaný zeler. Za stáleho miešania takto varte asi 5 minút. Zjemnite maslom, dochuťte soľou a korením.


Panvicu bez oleja rozohrejte a vložte do nej natrhanú hlivu tak, aby na jej povrchu bolo vidno znaky spálenia. Následne pridajte zvyšok masla, premiešajte a dochuťte soľou a korením.


Mäso po upečení nechajte minimálne 5 minút oddychovať pri izbovej teplote. Následne ho nakrájajte na porcie.


Na plytký tanier servírujte restovanú šošovicu, na vrch poukladajte upečené mäso a dookola pridajte restovanú hlivu ustricovú.


TIP* Pri surovinách, ako sú šošovica, krúpy a podobné, sa občas do obalu pritrafí aj malý kamienok. Pri prípravách zvýšte opatrnosť, kamienok môže zapríčiniť návštevu u zubára.

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy: