Recept od Strapka a Michnu oslavuje klasické slovenské jedlo a stavia ho do novej, modernej polohy.

Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 15 minút, čas varenia: 5 minút + varenie zemiakov


• Zemiaky uvarené v šupke 500g
• Kvalitná, 100% ovčia bryndza 300g
• Gazdovská slanina 150g
• Kyslá smotana 180ml
• Vajce
• Jarná cibuľka 1 zväzok
• Citrón
• Hrubá múka 300g
• Vlažná voda podľa potreby
• Soľ
• Korenie
• Rastlinný olej na fritovanie väčšie množstvo (cca 500ml)

Uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpte a rozpučte v miske spolu s bryndzou a dobre premieste. Slaninu nakrájajte na malé kocky a vypražte na panvici do chrumkava, po upražení chrumky rozložte na papierovú utierku, ktorá vysaje prebytočný tuk. Jarnú cibuľku očistite a nasekajte na jemné prúžky. Dajte zovrieť vyšší kastról s osolenou vodou, zohrejte fritézu, alebo dajte v kastróle zovrieť väčšie množstvo oleja.

Vo väčšej mise zmiešajte vajce, múku, osoľte, pridávajte postupne vodu a vymieste vláčne cesto. Pomúčte dosku, z cesta vyrolujte rovnomerný plát (1,5mm hrubý) a pohárom vykrajujte kruhy.
Do stredu každého kruhu vložte 1pl zemiakovo – bryndzovej plnky, preložte ich na polovicu a kraje cesta prstami stlačte k sebe, aby sa náplň uzavrela v ceste.

Polovicu pirohov nahádžte do vriacej osolenej vody, keď vyplávajú na hladinu, vyberte ich sitkom a nechajte odpariť. Druhú polovicu vypražte vo fritéze do zlatista (doba fritovania bude približne 2 – 3 minúty podľa hrúbky pirohov). Po vypražení pirohy vyberte z oleja a preložte do misky vystlanej papierovou utierkou, aby vysala prebytočný olej.


Z kyslej smotany a polovice na jemno nasekanej jarnej cibuľky si pripravíme dressing. Zmiešajte ich spolu v miske, dochuťte soľou a korením.


Na plytký tanier naberte veľkú lyžicu dressingu, doň poukladajte varené, aj vyprážané pirohy, posypte jemne sekanou jarnou cibuľkou a slaninovými chrumkami.


TIP* Keď varíte zemiaky v šupke, pred varením narežte šupku ostrím nožom 2x protichodne po obvode. Keď budú zemiaky uvarené a vychladnuté, ich šúpanie vám vďaka nárezom, pôjde oveľa jednoduchšie.