Zaujímavý recept na základe troch surovín z obchodu, len s malou pomocou zásob zo špajze.

Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 15 minút, čas varenia: 65 minút


• Bravčové karé 600g
• Smotana na šľahanie 200ml
• Pór 2ks
• Soľ
• Čierne korenie
• Olivový olej
• Horčica 1čl
• Sušený cesnak 1čl
• Maslo 30g
• Med 1čl
• Petržlenová vňať hladko listá 50g
• Jablčný ocot, alebo citrónová šťava 1čl

Mäso odblaňte, narežte na 4 rovnomerné steaky, natrite olivovým olejom so sušeným cesnakom, poriadne osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Pór očistite (odrežte úplný vrch a spodok), umyte, biele časti nakrájajte na 3cm vysoké krúžky, zelené časti posekajte na jemno. Petržlenovú vňať umyte, osušte a nakrájajte na tenké prúžky. Pripravte si vodný kúpeľ s udržateľnou teplotou s nastavením na 65°C.


Mäso uložte do uzatvárateľných plastových vreciek, pomocou vákuovača (alebo slamky) vysajte vzduch, uzavrite ich a mäso vložte do pripraveného vodného kúpeľa na 60 minút.


Medzitým na širšej panvici rozpáľte olivový olej a krúžky z póru na ňom z jednej strany sprudka opečte, kým získajú zlatavú farbu. Olej prelejte do kastróla a do panvice vlejte smotanu, tú zohrejte, osoľte, pridajte 1čl horčice a krúžky póru opačnou stranou. Na miernom ohni duste približne 20 minút, alebo do mäkka.


V kastróle s olejom sprudka opečte zelené časti póru, zalejte 150ml vody, osoľte, prikryte a uduste do mäkka. Následne rozmixujte tyčovým mixérom, preceďte cez sitko, pridajte med, jablčný ocot a zjemnite maslom. Dochuťte soľou a korením podľa potreby.


Po 60 minútach mäso vytiahnite z vreciek, osušte papierovou utierkou a na krátko sprudka opečte na rozpálenom olivovom oleji, kvôli vonkajšej karamelizácii.


Na plytký tanier servírujte krúžky smotanového póru, vedľa uložte karé, po strane omáčkou zo zelených častí póru a ozdobte petržlenovou vňaťou.