Luxusné čierne rizoto s kúskom skvelej ryby.
Luxusné čierne rizoto s kúskom skvelej ryby.

- 600 g morský vlk
Morský vlk3 recepty
- 400 g arborio ryža
Arborio ryža11 receptov
- 200 ml biele víno
Biele víno51 receptov
- 2 pl sépiový atrament
Sépiový atrament1 recept
- 200 g maslo
Maslo161 receptov
- 50 g rukola
Rukola13 receptov
- 1 pl citrónová šťava
Citrónová šťava13 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 30 g strúhaný parmezán
Strúhaný parmezán3 recepty
- 1000 ml zeleninový vývar
Zeleninový vývar20 receptov
- 2 ks šalotka
šalotka30 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- biele korenie
Biele korenie19 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
Postup prípravy receptu
Šalotku očistite a nasekajte, zohrejte vývar. V širšom kastróle zohrejte 2pl olivového oleja a ¼ masla. Pridajte šalotku a orestujte do sklovita. Následne pridajte do kastróla ryžu a za stáleho miešania opekajte približne 4 minúty. Zalejte vínom a odvarte alkohol. Keď už nebudete cítiť žiadne alkoholové výpary, začnite postupne pridávať naberačkou vývar.
Ryža sa varí približne 12-15 minút, treba ju priebežne ochutnávať. Približne po 10 minútach do rizota pridajte sépiový atrament a zamiešajte. Odstavte z ohňa, vsypte parmezán a 3/4 masla. Zľahka miešajte, až kým sa syr a maslo roztopia. Dochuťte soľou a korením, rizoto prikryte a nechajte 3 – 5 minút odpočívať.
Filety morského vlka očistite, ostrým nožom ošúpte šupiny, zľahka osoľte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Následne opatrne otrite zvyšok soli papierovou utierkou a zľahka okoreňte bielym korením. Rozpáľte grilovaciu panvicu, roztopte na nej maslo a filety opečte kožou dolu. Sprvu je nutné filety držať rukou pritlačené o povrch horúej panvice, aby sa mäso neskrútilo. Pečte 3-5 minút, kým mäso zbledne do biela.
Vo väčšej kovovej mise zmiešajte 2pl olivového oleja a 1pl citrónovej šťavy, okoreňte čiernym korením a v zmesi zľahka odresujte rukolu.
Na taniere servírujte krémové rizoto, na vrch uložte filet morského vlka a ten topujte stohom rukoly s dresingom.