Arancini s hovädzím ragú
Recept od Rusinu a Sedláka. Máte v chladničke zvyšok rizota a v mrazničke odložený kus hovädzieho? Využite ich naraz v tomto jednoduchom recepte.

- 300 g arborio ryža
Arborio ryža11 receptov
- 2 ks vajcia
Vajcia34 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 80 g parmezán
Parmezán31 receptov
- 100 g panko strúhanka
Panko strúhanka4 recepty
- olej
Olej84 receptov
- 400 g hovädzie mäso
Hovädzie mäso11 receptov
- 2 ks mrkva
Mrkva41 receptov
- 2 stopky stopkový zeler
Stopkový zeler9 receptov
- 1 pl čerstvé oregano
čerstvé oregano7 receptov
- petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- 100 g mozzarela bufala
Mozzarela bufala2 recepty
- 1 ks cibuľa
Cibuľa72 receptov
- 2 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
Postup prípravy receptu
Pokiaľ nemáte prebytočné rizoto, uvarte 120g ryže arborio v nesolenom vývare do mäkka. Potrvá to približne 12 minút. Ryžu miešajte, aby ste z nej uvoľnili škrob, presne, ako keď varíte krémové rizoto talianskeho typu.
Zeleninu očistite, cibuľu nasekajte na jemno, mrkvu a zeler na malé kocky. Parmezán nastrúhajte na jemno, mozzarelu rozkrájajte na menšie kúsky. Bylinky oberte zo stopiek a nasekajte na jemno. Pripravte si fritézu, alebo dajte v strednom kastróle zovrieť väčšie množstvo oleja.
V hrnci na oleji orestujeme cibuľu, pridáme cesnak, mleté mäso, nakrájanú zeleninu a drvené paradajky. Zamiešame, aby boli všetky časti pod hladinou a dusíme na miernom ohni do mäkka. (pokiaľ je zmes príliš hustá, môžete na úvod priliať trocha vody, alebo vývaru).
Vychladnutú ryžu zmiešajte s nastrúhaným parmezánom a jedným vajíčkom, mierne okoreňte. Namočte si ruky do studenej vody a zo zmesi ryže tvarujte guľky o veľkosti golfovej loptičky. Do stredu urobte prstom dieru, vložte kúsok mozzarely a zabaľte.
Následne všetky arancini obaľte vo vyšľahanom vajíčku a v panko strúhanke po celom obvode a dajte vyprážať do horúceho oleja. Vytiahnuť ich môžete, keď budú mať farbu, ako pomaranče.
Na záver dochuťte ragú a zamiešajte doň čerstvé, nasekané bylinky.
Do hlbších tanierov servírujte ragú, na vrch uložte arancini a ozdobte pár hoblinami parmezánu.
Náš tip
Dajte panko strúhanku na väčší plytký tanier, alebo do plytkej misky. Keď prenesiete jednotlivé guličky z vajíčka sem, stačí pohrkať tanierom a obalia sa v strúhanke samé.