Batatová polievka s tuniakovou fašírkou
Recept na skvelú sýtu polievku od Rusinu a Sedláka. Ak patríte k ľuďom, ktorí majú radi krémové polievky, určite si ju doma vyskúšajte.

- 350 g batáty
Batáty12 receptov
- 180 ml šlahačková smota
šlahačková smota5 receptov
- 100 g mascarpone
Mascarpone10 receptov
- 1 ks cibuľa
Cibuľa72 receptov
- 1 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 600 ml vývar
Vývar32 receptov
- 1 ks jablko
Jablko4 recepty
- 20 g pažítka
Pažítka19 receptov
- 185 g tuniak
Tuniak3 recepty
- 100 g hladká múka
Hladká múka30 receptov
- 1 ks vajce
Vajce38 receptov
- 1 ks chilli
Chilli45 receptov
- 20 g zázvor
Zázvor16 receptov
- 10 g čerstvý koriander
čerstvý koriander11 receptov
- 1 ks limetka
Limetka22 receptov
- 80 g maslo
Maslo161 receptov
- olej
Olej84 receptov
Postup prípravy receptu
Batáty ošúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu očistite a nasekajte na jemno. Cesnak olúpte a pretlačte. Jablko zbavte šupky, jadierok a nakrájajte na kocky. Zázvor očistite a nastrúhajte na jemno. Chilli nasekajte a pridajte k nemu približne 1 pl čerstvo vytlačenej limetkovej šťavy. Pažítku a koriander nasekajte spolu na jemno.
Do vyššieho kastrólu pridajte 1pl masla, trochu oleja a orestujte cibuľu do sklovita. Pridajte k nej pretlačený cesnak, nakrájané batáty a zamiešajte. Po chvíli, keď sa zmes spolu prehreje, pridajte zázvor, chilli s limetkovou šťavou a jablká. Premiešajte, podlejte vývarom, osoľte, okoreňte a duste do mäkka. Potrvá to približne 7 minút.
Medzi tým z konzervy tuniaka, múky, vajca a nasekaných byliniek vymiešajte vláčne cesto. Namočte si ruky do studenej vody a z tuniakovej zmesi tvarujte malé, rovnomerné fašírky. Tie opečte z každej strany na panvici s rozpáleným olejom. Preneste na papierovú utierku, aby z nich vysala prebytočný tuk.
Vráťte sa k polievke. Vlejte do nej smotanu a nechajte raz prevrieť. Stiahnite z ohňa, pridajte maslo, rozmixujte do hladka, dochuťte soľou a korením.
Servírujte do tanierov, alebo polievkových misiek, s tuniakovými fašírkami. Ozdobte lístkami čerstvého koriandru, prípadne pár kvapkami chilli oleja.
Náš tip
Pokiaľ chcete dosiahnuť dokonalú štruktúru krémovej polievky, odporúčam ju po rozmixovaní precediť cez jemné sitko. Rozdiel vás určite príjemne prekvapí.
Ak nepoznáte batát, trochu vám ho predstavím. Hovorí sa mu taktiež sladký zemiak a takisto, ako u nás známe grule, krumple, či švábka, pochádza zo strednej Ameriky. Je rovnako škrobovitý a rastie v zemi, obsahuje však oveľa viac vitamínov a vlákniny, preto sa jeho používaniu v kuchyni nebráňte, práve naopak.