0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:

Bazalková polievka

Ľahká a svieža polievka na leto. Najlepšie na nej je to, že ju môžete jesť aj studenú!

Bazalková polievka
0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:
Nízka
Zložitosť receptu
5 minút
Čas prípravy
10 minút
Dĺžka varenia

Michael Strasser

69 receptov
Pridať do nákupného zoznamu
Recept sa nachádza v nákupnom zozname
Pridať do plánovača:
Recept bol pridaný do plánovača
Ingrediencie pre 4 osoby
Ingrediencie pre 4 osoby

Postup prípravy receptu

1. krok

Zemiaky očistite, nakrájajte na malé kocky, alebo plátky. Listy bazalky preberte, najmenšie nechajte na ozdobu, tie veľké nasekajte na jemno.

2. krok

V strednom kastróle dajte zovrieť 900ml vody spolu s hubami a vínom. Vyvarte alkohol a pridajte nakrájané zemiaky, 150g listov bazalky, poriadne osoľte a zľahka okoreňte jemne mletým čiernym korením. Na miernom ohni varte, kým budú zemiaky úplne rozvarené. Odstavte z ohňa a rozmixujte tyčovým mixérom do hladka, pridajte smotanu, maslo a ešte na krátko nechajte prevrieť, následne odstavte a dochuťte soľou podľa potreby.

3. krok

Medzitým, ako sa varia zemiaky, pripravte si penu z bazalky. Zvyšné nasekané listy zalejte 150ml vody a rozmixujte do hladka spolu s 1čl sójového lecitínu a štipkou soli. Nechajte 5 minút odstáť, ešte raz premixujte (lecitín sa musí roztopiť), preceďte do širšej plastovej nádoby a ručným ponorným mixérom našľahávajte do zmesi vzduch. Na povrchu sa vytvorí pevná pena s arómou bazalky.

4. krok

Do hlbokých tanierov naberajte polievku, na vrch pridajte lyžicu bazalkovej peny, ozdobte malými lístkami čerstvej bazalky a pokvapkajte kvalitným olivovým olejom, prípadne bazalkovým olejom.

Náš tip

Ak nemáte radi huby, môžete ich pred mixovaním odstrániť. V tomto recepte je podstatný len vývar z nich, ktorý udáva hlbší tón chuti, podčiarkujúci ľahkosť bazalky.

 Čas prípravy tohto receptu závisí od toho, ako nakrájate zemiaky. Čím menšie (tenšie) kúsky dáte variť do vriacej vody, tým skôr sa rozvaria.

Sójový lecitín je výživový doplnok, ktorý podporuje zdravie, je úplne vegánsky a často sa využíva v gastronómii, kvôli svojim skvelým vlastnostiam, napríklad, aj ako náhrada vaječných bielkov.

 

Komentáre