Bravčová panenka v bylinkovej kruste, restovaná červená šošovica so stopkovým zelerom, restovaná hliva ustricová
Recept od Strapka a Michnu, ktorý veľmi pekne poukazuje na to, ako sa dá v kuchyni úspešne experimentovať so známymi surovinami.

- 800 g bravčová panenka
Bravčová panenka15 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 150 g pečivo
Pečivo2 recepty
- 50 g parmezán
Parmezán31 receptov
- 50 g horčica
Horčica16 receptov
- 50 g zmes byliniek
Zmes byliniek1 recept
- 3 ks šalotka
šalotka30 receptov
- 200 g červená šošovica
červená šošovica10 receptov
- 2 stopky stopkový zeler
Stopkový zeler9 receptov
- 120 g maslo
Maslo161 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 250 ml vývar
Vývar32 receptov
- 200 g hliva ustricová
Hliva ustricová8 receptov
Postup prípravy receptu
Mäso očistite, odblaňte, osoľte a okoreňte. Rúru predhrejte na 180°C, spolu s rúrou predhrejte aj nádobu na pečenie, ktorú vyložíte papierom na pečenie. Šalotku očistite a nasekajte na jemno. Červenú šošovicu 3 až 4 krát poriadne prepláchnite studenou vodou. Zeler opláchnite, odstráňte vrch, spodok a nasekajte na tenké plátky (približne 1mm). Hlivu natrhajte rukami na pásiky. Bylinky umyte a osušte. Biele pečivo nakrájajte na kocky.
Pripravte si krustu. Do mixéra vložte bylinky, nakrájané biele pečivo, osoľte, okoreňte, pridajte 1čl olivového oleja a rozmixujte. Vysypte na kus fólie.
Na panvici roztopte trochu masla a mäso na nej sprudka opečte z každej strany. Po 3 – 4 minútach opekania ho vyberte, potrite jemnou vrstvou dijónskej horčice a vyvaľkajte v kruste. Takto obalené ho preneste na predhriatu nádobu s papierom na pečenie a dopečte v rúre 6 – 7 minút.
Na širšej panvici roztopte maslo s lyžicou olivového oleja a orestujte na nej nasekanú šalotku. Pridajte prepláchnutú šošovicu a nasekaný zeler. Za stáleho miešania takto varte asi 5 minút. Zjemnite maslom, dochuťte soľou a korením.
Panvicu bez oleja rozohrejte a vložte do nej natrhanú hlivu tak, aby na jej povrchu bolo vidno znaky spálenia. Následne pridajte zvyšok masla, premiešajte a dochuťte soľou a korením.
Mäso po upečení nechajte minimálne 5 minút oddychovať pri izbovej teplote. Následne ho nakrájajte na porcie.
Na plytký tanier servírujte restovanú šošovicu, na vrch poukladajte upečené mäso a dookola pridajte restovanú hlivu ustricovú.
Náš tip
Pri surovinách, ako sú šošovica, krúpy a podobné, sa občas do obalu pritrafí aj malý kamienok. Pri prípravách zvýšte opatrnosť, kamienok môže zapríčiniť návštevu u zubára.