Bravčové karé s jablkovým pyré, blanšovaným ružičkovým kelom
Recept od Rusinu a Sedláka. Krásny, osviežujúci recept z klasických surovín

- 600 g bravčové karé
Bravčové karé3 recepty
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 1 čl horčičné semienka
Horčičné semienka1 recept
- 2 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- 3 vetvičky tymián
Tymián33 receptov
- chilli
Chilli45 receptov
- 2 dcl biele víno
Biele víno51 receptov
- 3 pl cukor
Cukor24 receptov
- 500 g jablko
Jablko4 recepty
- 300 g ružičkový kel
Ružičkový kel2 recepty
- olej
Olej84 receptov
- 120 g maslo
Maslo161 receptov
- 2 pl javorový sirup
Javorový sirup2 recepty
- 100 g vlašské orechy
Vlašské orechy9 receptov
Postup prípravy receptu
Bravčové karé odblaňte, očistite, osušte papierovou utierkou a nakrájajte na kvádre. Do misky nastrúhajte 1čl čerstvo mletého korenia, pridajte 1 dcl oleja, roztlačené 2 strúčiky cesnaku a 2čl soli. V mažiari, alebo mixéri rozomeľte horčičné semienka a tymian. Všetko spolu poriadne zmiešajte na rovnorodú marinádu a potrite ňou mäso. Nechajte marinovať aspoň 20 minút.
Predhrejte rúru na 180°C. Na panvičke s kovovou rúčkou (takou, čo môže ísť do rúry) opečte marinované karé z každej strany a presuňte do rúry piecť na 11 – 13 minút.
Jablká očistite, ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte na kocky. Na panvici nechajte spiecť cukor na karamel, pridajte jablká, podlejte vínom, zamiešajte, vyvarte alkohol a duste spolu do mäkka. Na záver pridajte 80g masla a rozmixujte na pyré.
Zvyšok masla dajte rozpustiť, pretlačte doň strúčik cesnaku, nechajte 10 minút lúhovať a potom preceďte cez sitko. Odložte bokom do chladničky.
Umyte ružičkový kel, oberte z neho vonkajšie lístky a odrežte spodnú stonku, tak aby sa nerozpadol. Nechajte zovrieť vyšší kastról s osolenou vodou, do misy napustite ľadovú vodu. Opatrne vhoďte ružičky do vriacej vody na 45 – 50 sekúnd. Následne ich schlaďte v ľadovej vode. Osušte a opečte na panvici s cesnakovým maslom.
Orechy vložte do pevného sáčku, prikryte utierkou a pomocou valčeka na cesto nadrvte.
Vyberte mäso z trúby, potrite javorovým sirupom a posypte drvenými orechmi. Na tanier servírujte pyré, na vrch nakrájané mäso a dookola rozmiestnite ružičkový kel. Ozdobte lístkami tymianu.