- 600 g chobotnica
Chobotnica1 recept
- 2 ks šalotka
šalotka30 receptov
- 3 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 150 g mrkva
Mrkva41 receptov
- 150 g baby zemiaky
Baby zemiaky6 receptov
- 150 g špargľa
špargľa5 receptov
- 150 g patizón
Patizón1 recept
- 200 ml drvené paradajky
Drvené paradajky7 receptov
- 300 ml červené víno
červené víno24 receptov
- 100 g petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- 100 g stopkový zeler
Stopkový zeler9 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 80 g maslo
Maslo161 receptov
- chilli
Chilli45 receptov
- 300 ml vývar
Vývar32 receptov
Postup prípravy receptu
Chobotnicu udusenú vopred, nakrájajte na menšie kúsky. Všetky druhy zeleniny očistite. Šalotku a cesnak nasekajte na jemno. Stopkový zeler nakrájajte na tenké plátky. Z petržlenovej vňate oddeľte lístky od stopiek a nasekajte na jemno. (stopky nemusíte vyhodiť, vydržia v chladničke prikryté vlhkou utierkou a hodia sa do vývaru).
Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte k nemu maslo a orestujte šalotku. Po chvíli pridajte cesnak, premiešajte a poukladajte kúsky chobotnice. Podlejte vínom (150ml), odvarte alkohol a pridajte vývar. Dochuťte soľou a korením.
Na druhej panvičke, na troche oleja orestujte zeleninu, pridajte chilli, podlejte zvyškom vína, odvarte alkohol a duste približne 2-3 minúty.
Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať a zmiešajte spolu s chobotnicou a jej výpekom.
Servírujte do hlbokého taniera, pokvapkané kvalitným olivovým olejom a sardínskym chlebom na strane.
Náš tip
Ako udusiť chobotnicu? Čerstvú chobotnicu umyte. Na hrubo nasekajte 2 biele cibule, pripravte si kastról s pokrievkou, 1 čl bieleho korenia a 200ml bieleho suchého vína. Na olivovom oleji orestujte cibuľu, vložte chobotnicu, osoľte, okoreňte, podlejte vínom a vyvarte alkohol. Následne kastról prikryte a nechajte na miernom ohni dusiť 50 minút až 1 hodinu. V polovici varenia chobotnicu otočte. Nechajte vychladnúť a papierovou utierkou z chobotnice zotrite kožu. Výpek, ktorý vám ostal, môžete scediť a použiť v recepte namiesto vývaru.
Sardínsky chlieb je skvelý a k tejto chobotnici sa hodí najviac. Môžete ho však nahradiť bielou bagetou, zapečenou s cesnakovým maslom. Bude sa tiež skvelo hodiť.