Chobotnica na červenom víne so Sardínskym chlebom
Porcie Čas prípravy
4osoby 20minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 20minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Chobotnicu udusenú vopred, nakrájajte na menšie kúsky. Všetky druhy zeleniny očistite. Šalotku a cesnak nasekajte na jemno. Stopkový zeler nakrájajte na tenké plátky. Z petržlenovej vňate oddeľte lístky od stopiek a nasekajte na jemno. (stopky nemusíte vyhodiť, vydržia v chladničke prikryté vlhkou utierkou a hodia sa do vývaru).
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte k nemu maslo a orestujte šalotku. Po chvíli pridajte cesnak, premiešajte a poukladajte kúsky chobotnice. Podlejte vínom (150ml), odvarte alkohol a pridajte vývar. Dochuťte soľou a korením.
  3. Na druhej panvičke, na troche oleja orestujte zeleninu, pridajte chilli, podlejte zvyškom vína, odvarte alkohol a duste približne 2-3 minúty.
  4. Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať a zmiešajte spolu s chobotnicou a jej výpekom.
  5. Servírujte do hlbokého taniera, pokvapkané kvalitným olivovým olejom a sardínskym chlebom na strane.
Poznámky k receptu

Ako udusiť chobotnicu? Čerstvú chobotnicu umyte. Na hrubo nasekajte 2 biele cibule, pripravte si kastról s pokrievkou, 1 čl bieleho korenia a 200ml bieleho suchého vína. Na olivovom oleji orestujte cibuľu, vložte chobotnicu, osoľte, okoreňte, podlejte vínom a vyvarte alkohol. Následne kastról prikryte a nechajte na miernom ohni dusiť 50 minút až 1 hodinu. V polovici varenia chobotnicu otočte. Nechajte vychladnúť a papierovou utierkou z chobotnice zotrite kožu. Výpek, ktorý vám ostal, môžete scediť a použiť v recepte namiesto vývaru.

Sardínsky chlieb je skvelý a k tejto chobotnici sa hodí najviac. Môžete ho však nahradiť bielou bagetou, zapečenou s cesnakovým maslom. Bude sa tiež skvelo hodiť.