Chrumkavá kačica na ázijskom rizote
Kačacie prsia na ázijskú nôtu.

- 800 g kačacie prsia
Kačacie prsia16 receptov
- 400 g jasmínová ryža
Jasmínová ryža5 receptov
- 2 ks vajce
Vajce38 receptov
- sezamový olej
Sezamový olej7 receptov
- sójová omáčka
Sójová omáčka20 receptov
- 100 g hrášok
Hrášok7 receptov
- 100 g mrkva
Mrkva41 receptov
- 30 g judášovo ucho
Judášovo ucho2 recepty
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- 2 ks badián
Badián10 receptov
- 1 ks celá škorica
Celá škorica6 receptov
- 1 pl med
Med22 receptov
- olej
Olej84 receptov
- 2 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- 1 pl ryžový ocot
Ryžový ocot10 receptov
Postup prípravy receptu
Kačacie prsia očistite, odblaňte a jemne narežte kožu. Z 1pl medu a 4pl sójovej omáčky zmiešajte marinádu, ktorou potriete povrch pŕs (najmä kožu). Nechajte takto v chladničke marinovať 2 hodiny. Ryžu uvarte vo väčšom množstve mierne osolenej vody podľ návodu na obale. Cesnak očistite a nasekajte na jemné plátky. Judášovo ucho namočte do vlažnej vody. Ak máte mrazený hrášok, rozmrazte ho vo vlažnej vode. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké prúžky (julienne*).
Prsia vyberte z chladničky, aby získali izbovú teplotu. Rúru rozohrejte na 200°C. Do panvice s kovovou rúčkou pridajte 3pl sezamového oleja, prsia kožou dolu a zapnite plameň na 3/4. Po 4 minútach prsia otočte, pridajte badián, škoricu a vložte do rúry dopiecť na 8 minút. Následne vytiahnite a nechajte 5 minút odpočinúť pri izbovej teplote. Nakrájajte na sústa.
Vo woku, alebo širšej panvici rozpáľte 3pl sezamového oleja, rozbite 2 vajcia a zamiešajte tak, aby úplne nevyschli. Pridajte cesnak, ryžu, hrášok, mrkvu a judášovo ucho. Pražte spolu a neustále prehadzujte cca 2-3 minúty. Ochuťte sójovou omáčkou a ryžovým octom.
Do hlbokých tanierov servírujte ryžu a na vrch uložte kúsky mäsa.
Náš tip
*Francúzska kuchyňa pomenovala veľa procesov a techník, používaných vo varení. Výnimkou nie sú ani tvary dosahované krájaním, ako napríklad "Julienne" - tenké prúžky (spravidla 2x2x100mm).