Chrumkavé kura na teplom mrkvovom šaláte
Recept od Rusinu a Sedláka. Máte radi typické čínske „street-food“ jedlá? S týmto receptom si môžete urobiť street-food doma!

- 500 g kuracie prsia
Kuracie prsia30 receptov
- 100 g tapioková múka
Tapioková múka2 recepty
- 2 ks vajcia
Vajcia34 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- olej
Olej84 receptov
- 300 g mrkva
Mrkva41 receptov
- 300 g cuketa
Cuketa15 receptov
- 1 pl med
Med22 receptov
- 1 čl chilli
Chilli45 receptov
- 1 ks limetka
Limetka22 receptov
- 100 g klíčky mungo
Klíčky mungo1 recept
- 2 pl sójová omáčka
Sójová omáčka20 receptov
- 4 cm zázvor
Zázvor16 receptov
- 80 g koriander
Koriander9 receptov
- 1 ks červená cibuľa
červená cibuľa26 receptov
- rybacia omáčka
Rybacia omáčka2 recepty
- 1 čl kurkuma
Kurkuma18 receptov
- 1 pl čierny sezam
čierny sezam4 recepty
Postup prípravy receptu
Predhrejte si trúbu na 175°C. Kuracie prsia očistite, mierne rukou naklepte a rozdeľte na väčšie nugetky. Mrkvu a cuketu nakrájajte na tenké prúžky 1x1mm (julienne). Zázvor očistite a nastrúhajte. Ak používate čerstvé chilli, nasekajte ho na drobno. Cibuľu očistite a nakrájajte na jemno. Vajíčka rozšľahajte s kurkumou a osoľte ich.
Kuracie nugetky obaľte vo vajíčkovom kúpeli a v tapiokovej múke. Opražte ich z prudka na panvici s rozpáleným olejom z oboch strán a dajte na 8 minút dopiecť nezakryté do trúby.
Pripravte si vyšší hrniec s osolenou vriacou vodou a vhoďte do nej opatrne mrkvu nakrájanú na slížiky. Po 2 – 3 minútach vytiahnite pomocou pavúka, alebo sitka. Do tej istej vriacej vody teraz hoďte cuketu. Tej bude stačiť necelá minúta.
Obarenú mrkvu ochuťte sójovou a rybacou omáčkou (pozor, ak ich nepoznáte, dbajte na to, že sú obe veľmi slané), pridajte med, limetkovú šťavu, chilli a zázvor. K cukete pridajte lístky čerstvého koriandru, sezam, trochu limetkovej šťavy a mungo klíčky. Obe zľahka zamiešajte.
Na tanier servírujte teplý šalát z mrkvy a cukety, na vrch chrumkavé kura. Dozdobte lístkami čerstvého koriandru, klíčkami a pokiaľ ste fanúšikom ostrejších jedál, nasekanou chilli papričkou.
Náš tip
Pokiaľ sa vám zdá chuť šalátu príliš intenzívna, môžete si k tomuto jedlu uvariť porciu voňavej jazmínovej ryže, ktorá jedlo zmierni a urobí sýtejším.