0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:

Citrónové rizoto s hráškom

Uvarte si osviežujúce rizoto s citrónovou arómou. Tento taliansky recept je mimoriadne vhodný na teplé letné dni.

Citrónové rizoto s hráškom
0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:
Nízka
Zložitosť receptu
5 minút
Čas prípravy
15 minút
Dĺžka varenia

Michael Strasser

69 receptov
Pridať do nákupného zoznamu
Recept sa nachádza v nákupnom zozname
Pridať do plánovača:
Recept bol pridaný do plánovača
Ingrediencie pre 4 osoby
Ingrediencie pre 4 osoby

Postup prípravy receptu

1. krok

Cibuľu očistite a nakrájajte na jemno. Citrón dôkladne umyte a osušte. Kôru nastrúhajte, potom citrón obrežte a malým nožíkom povyrezávajte mesiačiky dužiny bez obalov. Odstráňte kôstky a prebytočne vytečenú šťavu, dužinu nasekajte na kúsky cca 1x1x1 cm. „Od oka“ zohrejte vývar na približne 40 °C.

2. krok

V širšom kastróle zohrejte 1pl olivového oleja a ¼ masla. Pridajte cibuľu a orestujte do sklovita, cibuľa nesmie zhnednúť. Následne pridajte do kastróla ryžu a za stáleho miešania opekajte približne 2 minúty. Zalejte vínom a odvarte alkohol. Keď už nebudete cítiť žiadne alkoholové výpary, osoľte a postupne pridávajte vývar. Rizoto nesmie byť nikdy suché, no takisto nesmie byť príliš premočené.

3. krok

Miešajte zmes a prilievajte vývar cca 8 minút. Priebežne ryžu kontrolujte. Ak sa vám už zdá byť dostatočne mäkká, pridajte hrášok, citrónovú dužinu a polovicu citrónovej kôry. Rýchlo spolu prevarte, premiešajte a odstavte z ohňa. Pridajte maslo a nastrúhaný parmezán. Dôkladne premiešajte, prikryte a nechajte 3 – 5 minút odpočinúť. Potom dochuťte soľou a korením. Pokiaľ sa vám zdá rizoto príliš husté, prilejte trochu teplého vývaru a premiešajte.

4. krok

V kastróle zohrejte 100ml olivového oleja (75°C) a vložte doň zvyšok citrónovej kôry. Tá sa nesmie pražiť, teplo len pomôže uvoľniť esenciálne oleje. Teplota musí byť konštantná po dobu aspoň 20 minút. Následne nechajte olej úplne vychladnúť a sceďte do fľaštičky na olej.

5. krok

Na tanier servírujte krémové rizoto, na vrch natrhajte lístky čerstvého oregana a polejte citrónovým olejom.

Komentáre