Cviklové rizoto s grilovaným zubáčom v pistáciovej kruste
Recept od Rusinu a Sedláka. Sýty vďaka rizotu, delikátny vďaka rybe a pokiaľ ho naservírujete podľa nášho návodu, bude aj vyzerať, ako z luxusnej reštaurácie.

- 1 ks cvikla
Cvikla9 receptov
- 300 g arborio ryža
Arborio ryža11 receptov
- 1 ks cibuľa
Cibuľa72 receptov
- 1 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- 1 pl med
Med22 receptov
- 2 pl tmavý balsamicový ocot
Tmavý balsamicový ocot6 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- 1,2 l vývar
Vývar32 receptov
- 400 g zubáč
Zubáč6 receptov
- 200 g maslo
Maslo161 receptov
- 50 g parmezán
Parmezán31 receptov
- 100 g mozzarela bufala
Mozzarela bufala2 recepty
- 3 dcl biele víno
Biele víno51 receptov
- 150 g pistácie
Pistácie2 recepty
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- kôpor
Kôpor10 receptov
- trebuľka
Trebuľka3 recepty
Postup prípravy receptu
Umytú a očistenú cviklu položte na alobal, pokvapkajte olejom, posoľte, pridajte rozmarín a zabaľte. Vložte do trúby, vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečte hodinu.
Polovicu na hrubo nakrájajte, vložte do mixéra, pridajte, lyžičku medu, balsamica, 1dcl vývaru a rozmixujte na pyré. Druhú nakrájajte na malé kocky.
Do kastrólu pridajte polievkovú lyžicu masla a roztopte ju na strednom ohni. Pridajte na drobno nakrájanú cibuľu, zamiešajte a pridajte pretlačený cesnak. Následne pridajte ryžu.
Zvýšte plameň na maximum, podlejte vínom a miešajte. Za stáleho miešania prilievajte nesolený vývar. Zaberie to približne 12-15 minút, pokým ryža bude uvarená „al-dente“. Do rizota teraz pridajte cviklové pyré aj kocky, 2 lyžice masla a nastrúhaný parmezán. Zamiešajte, dochuťte soľou a korením.
Stiahnite z ohňa a prikryte na 5 minút pokrievkou.
Filety zubáča nakrájajte, očistite, zľahka osoľte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote na tanieri. Veľmi opatrne potom rybu osušte papierovou utierkou a okoreňte.
Na panvičke rozpustite 2 väčšie lyžice masla. Keď sa maslo začne pražiť, pridajte rybu kožou dole, opečte z každej strany. Približne po minúte, prilejte trochu bieleho vína, stiahnite oheň na minimum a panvicu prikryte. Duste 2 minúty.
V mixéri rozmixujte pistácie na „štrk“, vysypte ich na alobal a hotové filety v nich veľmi opatrne vyvaľkajte.
Servírujte rizoto, na vrch natrhajte kúsky Mozzarella Bufalo, položte filet zubáča a ozdobte čerstvými bylinkami.
Náš tip
Nakloňte panvicu a stekajúcim maslom za pomoci polievkovej lyžice oblievajte filety z hora. Táto technika sa nazýva Basting a vďaka nej opečiete rybu z každej strany, bez toho, aby ste krehké mäso poškodili obracaním.
Rizoto talianskeho typu (krémové) vždy po uvarení prikryte na 5 minút pokrievkou. Hovorí sa, že nikto nevie, čo sa počas tohto času deje, no rizoto po ňom chutí lepšie. Štruktúra jedla sa chladnutím upokojí a chute sa lepšie prepoja.