Dubákové rizoto s chrumkavou kačkou
Recept od Lozinského a Kunu. Veľmi výdatný recept, spája krémové rizoto a kačicu upečenú do chrumkava.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Kačacie prsia očistite a osušte. Narežte kožu pozdĺžnymi rezmi tak, aby ste nezasiahli do mäsa, osoľte a okoreňte. Šalotku ošúpte a nasekajte na jemno. Dubáky očistite a nakrájajte na plátky (menšie kúsky nemusíte krájať vôbec). Strúčik cesnaku očistite a pretlačte. Predhrejte rúru na 200°C.
  2. Panvicu s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) postavte na sporák a bez oleja do nej vložte kačacie prsia kožou dolu. Zvýšte teplotu a nechajte nech sa tuk z kože prirodzene vypečie. Po približne 4 minútach prsia otočte na druhú stranu, aby sa celé mäso zatiahlo vo vypečenom tuku. Potom ich opäť obráťte kožou dolu a vložte do vyhriatej trúby na 7 – 8 minút. Prsia, ktoré takto pripravíte budú zvonka chrumkavé a vnútri šťavnaté a chutné.
  3. Vo vyššom kastróle rozohrejte polovicu masla a orestujte na ňom šalotku do sklovita. Pridajte ryžu a za stáleho miešania ju takto pražte asi 2 minúty. Následne vlejte víno, miešajte a vyvarte alkohol. Pridajte dubáky a postupne prilievajte vývar, až kým bude ryža uvarená „al –dente“. Na záver stiahnite z ohňa, pridajte cesnak, parmezán, zvyšok masla a poriadne premiešajte. Dochuťte soľou, korením, prikryte pokrievkou a nechajte 3 – 5 minút odpočinúť.
  4. Do hlbokého taniera servírujte rizoto, na vrch nakrájané kačacie prsia a ozdobte hoblinami parmezánu.
Poznámky k receptu

Kačacie prsia sa pri servírovaní podobajú hovädzím steakom. Aby ste neprišli o šťavy uzavreté vo vnútri, nekrájajte mäso hneď. Nechajte ho 5 – 8 minút po upečení odpočinúť. Na rozdiel od steaku, prsia nikdy nezakrývajte alobalom, inak prídete o chrumkavú kožu.

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy: