Dusený krk na víne a fazuľový hummus
Jeden z tých receptov, ktoré napriek jednoduchej príprave, pôsobia mimoriadne luxusne.

- 1000 g hovädzí krk
Hovädzí krk2 recepty
- 500 ml červené víno
červené víno24 receptov
- 500 ml demi glace
Demi glace11 receptov
- 300 g mrkva
Mrkva41 receptov
- 1 čl horčica
Horčica16 receptov
- 1 čl tabasco
Tabasco2 recepty
- 1 pl tahini pasta
Tahini pasta2 recepty
- 150 ml olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 300 g biela fazuľa
Biela fazuľa2 recepty
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 80 g maslo
Maslo161 receptov
- citrón
Citrón45 receptov
- 3 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- 1 ks červená cibuľa
červená cibuľa26 receptov
Postup prípravy receptu
Hovädzí krk očistite, odstráňte šľachové časti a nakrájajte na veľké kusy. Tie osušte papierovou utierkou a poriadne osoľte. Cibuľu, cesnak aj mrkvu očistite. Cibuľu nasekajte na jemno, cesnak na tenké plátky a mrkvu na rovnomerné, tenké prúžky (1mm X 1mm X 10cm).
Vo väčšom kastróle rozpáľte 1pl olivového oleja a mäso na ňom dôkladne skaramelizujte z každej strany. Musí mať výrazné hnedé stopy po karamelizácii. Tento proces bude trvať približne 5 – 7 minút. Mäso z kastróla vyberte na tanier.
Do výpeku po mäse pridajte ďalšiu lyžicu oleja a speäte na nej na jemno nakrájanú červenú cibuľu. Keď bude už „do sklovita“, pridajte plátky cesnaku a premiešajte. Podlejte polovicou vína a priveďte k varu. Odparte alkohol a vráťte mäso do kastróla. Podlejte zvyškom vína a demiglacom. Pridajte na hrubo mleté čierne korenie a duste 150 minút na miernom ohni.
Po uvarení mäso opatrne vytiahnite, do zvyšku redukovaného výpeku pridajte mrkvu a spolu zredukujte na konzistenciu sirupu. Po odstavení z ohňa dochuťte soľou, korením a zjemnite maslom.
Mäso môžete to omáčky opäť vložiť, pri servírovaní sa budú ohrievať spolu.
Fazuľu vložte do mixéra, zapnite ho a cícerkom prilievajte olivový olej, kým spolu nevytvoria jemný krém. Pridajte 1čl citrónovej šťavy, Tahini pastu, Tabasco, horčicu, dochuťte soľou a korením.
Na tanier servírujte krémový hummus z bielych fazúľ, na vrch ukladajte kusy hovädzieho vo vínovej omáčke s prúžkami mrkvy.