Feniklový krém s mandľami
Zamatovo jemná polievka, vhodná k oslavám.

- 5 ks fenikel
Fenikel5 receptov
- 100 g zeler buľvový
Zeler buľvový10 receptov
- 100 g petržlen
Petržlen6 receptov
- 200 g cibuľa
Cibuľa72 receptov
- 3 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- 120 g mandle
Mandle3 recepty
- 100 g maslo
Maslo161 receptov
- 150 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- 3 ks bobkový list
Bobkový list20 receptov
- 4 ks nové korenie
Nové korenie7 receptov
- 5 ks celé čierne korenie
Celé čierne korenie1 recept
- 100 g šampiňóny
šampiňóny21 receptov
- 1 pl jablčný ocot
Jablčný ocot18 receptov
Postup prípravy receptu
Fenikel prepláchnite vodou, odkrojte vrchné časti, vyrežte hlúbok a vňať odložte na ozdobu. Zeleninu očistite a pokrájajte. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno. Do väčšieho kastróla vložte petržlen, zeler, šampiňóny, odrezky z feniklu, bobkový list, nové a celé čierne korenie. Zalejte studenou vodou, priveďte k varu, znížte teplotu a varte 30 minút.
Po uvarení vývar sceďte, vyberte uvarený zeler, petržlen a odložte ich bokom (zvyšok môžte zahodiť). Vo väčšom kastróle roztopte maslo, pridajte doň cibuľu a restujte do sklovita. Pridajte cesnak, fenikel a za stáleho miešania restujte 1-2 minúty. Zalejte 800ml vody, osoľte, okoreňte a priveďte k varu.
Na veľkú panvicu (bez oleja - na sucho) vysypte mandle a za stáleho pohybu s panvicou, mandle opekajte 3-5 minút. Vložte do polievky.
Varte, kým bude fenikel mäkký. Rozmixujte do jemna, prilejte smotanu, nechajte na krátko prevrieť a stiahnite z ohňa. Dochuťte soľou, korením a jablčným octom.
Servírujte do polievkových misiek, ozdobené feniklovou vňaťou.