Feniklový krém s mandľami
Zamatovo jemná polievka, vhodná k oslavám.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
50minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
50minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Fenikel prepláchnite vodou, odkrojte vrchné časti, vyrežte hlúbok a vňať odložte na ozdobu. Zeleninu očistite a pokrájajte. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno. Do väčšieho kastróla vložte petržlen, zeler, šampiňóny, odrezky z feniklu, bobkový list, nové a celé čierne korenie. Zalejte studenou vodou, priveďte k varu, znížte teplotu a varte 30 minút.
  2. Po uvarení vývar sceďte, vyberte uvarený zeler, petržlen a odložte ich bokom (zvyšok môžte zahodiť). Vo väčšom kastróle roztopte maslo, pridajte doň cibuľu a restujte do sklovita. Pridajte cesnak, fenikel a za stáleho miešania restujte 1-2 minúty. Zalejte 800ml vody, osoľte, okoreňte a priveďte k varu.
  3. Na veľkú panvicu (bez oleja – na sucho) vysypte mandle a za stáleho pohybu s panvicou, mandle opekajte 3-5 minút. Vložte do polievky.
  4. Varte, kým bude fenikel mäkký. Rozmixujte do jemna, prilejte smotanu, nechajte na krátko prevrieť a stiahnite z ohňa. Dochuťte soľou, korením a jablčným octom.
  5. Servírujte do polievkových misiek, ozdobené feniklovou vňaťou.