Flank steak so zeleninou
Krásny kus hovädzieho mäsa a ideálna letná príloha zo zeleniny trochu inak.

- 1000 g hovädzie mäso
Hovädzie mäso11 receptov
- 300 g cuketa
Cuketa15 receptov
- 400 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 200 g kučeravý kel
Kučeravý kel1 recept
- 1 ks cibuľa
Cibuľa72 receptov
- 1 čl mletá paprika sladká
Mletá paprika sladká5 receptov
- 2 čl mletá paprika údená
Mletá paprika údená3 recepty
- 1 pl paradajkový pretlak
Paradajkový pretlak8 receptov
- 100 ml jablčný ocot
Jablčný ocot18 receptov
- 100 g maslo
Maslo161 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 3 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- oregano
Oregano8 receptov
Postup prípravy receptu
Flank steak rozdeľte na 4 porcie (jedná s o plochý sval z brucha kravy), osoľte, okoreňte, polejte olivovým olejom. Cesnak aj so šupkou rozdrvte plochou stranou čepele noža. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky a dajte uvariť v poriadne osolenej vode. Cibuľu očistite a nasekajte na jemno. Baby cuketu umyte a nakrájajte na rovnomerné kolieska vysoké 2 – 2,5mm (použite mandolínu). Pripravte si vodný kúpeľ s udržateľnou teplotou na 54°C (medium rare). Dajte zovrieť veľký kastról s osolenou vodou, pridajte do nej ocot a pripravte nádobu s ľadovou vodou a kúskami ľadu.
Pripravené steaky vložte do uzatvárateľných igelitových vreciek, pridajte 3pl olivového oleja a strúčiky cesnaku. Z vreciek vysajte vzduch (ak nemáte vákuovačku, použite slamku) a na 45 minút ich vložte do vodného kúpeľa, ktorý už dosiahol 54°C.
Uvarené zemiaky sceďte, nechajte odpariť a rozpučte do hladka. Vo vyššom kastróle orestujte na 50g masla nasekanú cibuľu, pridajte paradajkový pretlak, chvíľu spolu restujte, následne pridajte sladkú, aj údenú papriku, osoľte, okoreňte, stiahnite z ohňa a vmiešajte do pučených zemiakov. Dochuťte soľou.
Kel opláchnite vo vode a vhoďte do vriacej vody s octom na 3 minúty. Následne ho vytiahnite a transformujte do nádoby s ľadovou vodou. Nechajte ho vychladnúť, potom ho sceďte a vysušte na papierovej utierke.
Po uplynutí času mäso vyberte z vreciek a osušte papierovou utierkou. Na širšej panvici roztopte zvyšok masla a steaky na ňom opečte z oboch strán do hneda. Mäso na chvíľu odložte a následne nakrájajte na tenké plátky (oproti smere svalu). V panvici po výpeku potom sprudka opečte nasekanú baby cuketu, osoľte a okoreňte.
Na plytký tanier servírujte pučené zemiaky, obložte grilovanou cuketou, rozmiestnite blanšírované listy kelu a na vrch poukladajte nakrájaný steak. Pokvapkajte kvalitným olivovým olejom, osoľte a okoreňte hrubozrnnou soľou a korením, ozdobte lístkami oregana.
Náš tip
TIP* Počas grilovacej sezóny môžete takto pripravené steaky, dokončiť miesto panvice aj na grile.