Flank steak so zeleninou
Krásny kus hovädzieho mäsa a ideálna letná príloha zo zeleniny trochu inak.
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
50minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
50minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Flank steak rozdeľte na 4 porcie (jedná s o plochý sval z brucha kravy), osoľte, okoreňte, polejte olivovým olejom. Cesnak aj so šupkou rozdrvte plochou stranou čepele noža. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky a dajte uvariť v poriadne osolenej vode. Cibuľu očistite a nasekajte na jemno. Baby cuketu umyte a nakrájajte na rovnomerné kolieska vysoké 2 – 2,5mm (použite mandolínu). Pripravte si vodný kúpeľ s udržateľnou teplotou na 54°C (medium rare). Dajte zovrieť veľký kastról s osolenou vodou, pridajte do nej ocot a pripravte nádobu s ľadovou vodou a kúskami ľadu.
  2. Pripravené steaky vložte do uzatvárateľných igelitových vreciek, pridajte 3pl olivového oleja a strúčiky cesnaku. Z vreciek vysajte vzduch (ak nemáte vákuovačku, použite slamku) a na 45 minút ich vložte do vodného kúpeľa, ktorý už dosiahol 54°C.
  3. Uvarené zemiaky sceďte, nechajte odpariť a rozpučte do hladka. Vo vyššom kastróle orestujte na 50g masla nasekanú cibuľu, pridajte paradajkový pretlak, chvíľu spolu restujte, následne pridajte sladkú, aj údenú papriku, osoľte, okoreňte, stiahnite z ohňa a vmiešajte do pučených zemiakov. Dochuťte soľou.
  4. Kel opláchnite vo vode a vhoďte do vriacej vody s octom na 3 minúty. Následne ho vytiahnite a transformujte do nádoby s ľadovou vodou. Nechajte ho vychladnúť, potom ho sceďte a vysušte na papierovej utierke.
  5. Po uplynutí času mäso vyberte z vreciek a osušte papierovou utierkou. Na širšej panvici roztopte zvyšok masla a steaky na ňom opečte z oboch strán do hneda. Mäso na chvíľu odložte a následne nakrájajte na tenké plátky (oproti smere svalu). V panvici po výpeku potom sprudka opečte nasekanú baby cuketu, osoľte a okoreňte.
  6. Na plytký tanier servírujte pučené zemiaky, obložte grilovanou cuketou, rozmiestnite blanšírované listy kelu a na vrch poukladajte nakrájaný steak. Pokvapkajte kvalitným olivovým olejom, osoľte a okoreňte hrubozrnnou soľou a korením, ozdobte lístkami oregana.
Poznámky k receptu

TIP* Počas grilovacej sezóny môžete takto pripravené steaky, dokončiť miesto panvice aj na grile.