0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:

Grilovaný filet zo zubáča s batatovým pyré a restovanou quinou

Recept od Strapka a Michnu. Nadštandardne premyslený recept, ktorý pôsobí ako z moderného bistra.

Grilovaný filet zo zubáča s batatovým pyré a restovanou quinou
0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:
Nízka
Zložitosť receptu
15 minút
Čas prípravy
15 minút
Dĺžka varenia
Ingrediencie pre osoby
Ingrediencie pre osoby

Postup prípravy receptu

1. krok

Filety očistite, osoľte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote marinovať. Následne soľ opatrne otrite papierovou utierkou, rybu osušte. Očistite zeleninu. Batáty nakrájajte na kocky, zázvor nastrúhajte, cibuľu a šalotku nasekajte na jemno. Citrónovú trávu podrvte (budeme ju vyvárať a takto nám lepšie pustí arómu). Pór nakrájajte na 3 – 4 cm časti. Maslo si rozdeľte na 3 rovnomerné časti, bude sa vám ľahšie pracovať. Quinou premyte v sitku studenou vodou.

2. krok

Vývar vlejte do stredného kastrólu, pridajte premytú quinou a nechajte na miernom ohni s pokrievkou zovrieť. Keď začne vrieť, odstráňte pokrievku, varte 2 minúty, následne stiahnite z ohňa a opať zakryte pokrievkou. Quinoa sa tak isto, ako iné zrná, dokončí sama zostatkovým teplom.

3. krok

V ďalšom kastróle rozohrejte lyžicu olivového oleja, pridajte nasekanú cibuľu, orestujte do sklovita a pridajte batáty, zázvor a citrónovú trávu. Dôkladne miešajte asi 2 minúty, potom podlejte kokosovým mliekom a uvarte do mäkka. Vytiahnite citrónovú trávu, zmes rozmixujte tyčovým mixérom a dochuťte soľou a korením. Na záver zjemnite jednou časťou masla. Pyré odporúčam precediť cez jemné sitko, kvôli dosiahnutiu dokonalej, zamatovej štruktúry.

4. krok

Na panvičke rozpáľte druhú časť masla a vložte do nej pripravené filety zubáča kožou dolu. Rybu nemusíte obracať, stačí ju piecť z jednej strany a sledovať ako postupuje uvarená časť a postupne vytláča surovú (z boku filety to bude jasne zreteľné na mäse). Rybu okoreňte.

5. krok

V menšom kastróle roztopte cukor na karamel, prilejte vodu aby ste získali sirup a uvarte v ňom nakrájaný pór. Nemusíte variť do mäkka, bude stačiť 5 – 7 minút.

6. krok

Na väčšej panvici roztopte 3. časť masla, orestujte na nej nasekanú šalotku, pridajte uvarenú, scedenú quinou a listy baby špenátu. Keďže quinoa ja už uvarená a špenát je dobrý aj surový, naozaj stačí túto zmes pár krát prehodiť, aby sa chute prepojili a jedlo môžeme servírovať.

7. krok

Na plytký tanier „natiahnite“ lyžicu batátového pyré, vedľa urobte kôpku quinoi, na vrch položte zubáča a dookola poukladajte kusy kandizovaného póru. Môžete ozdobiť bylinkou. Keďže recept je ladený smerom k Ázii, bude a hodiť napríklad čerstvý koriander.

Komentáre