Hovädzí steak v slanine so slivkami a peč. zemiaky
Recept od Lozinského a Kunu, ktorý poteší najmä milovníkov sýtych, mäsitých jedál.

- 600 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 600 g hovädzia sviečkovica
Hovädzia sviečkovica8 receptov
- 2 vetvičky rozmarín
Rozmarín37 receptov
- jarná cibuľka
Jarná cibuľka16 receptov
- 100 g slivkový kompót
Slivkový kompót2 recepty
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 2 pl tmavý balsamicový ocot
Tmavý balsamicový ocot6 receptov
- 150 g slanina
Slanina20 receptov
- 1 ks chilli
Chilli45 receptov
- olej
Olej84 receptov
- 120 g maslo
Maslo161 receptov
Postup prípravy receptu
Zemiaky očistite a dajte variť do vriacej, osolenej vody. Mäso očistite, odblaňte nakrájajte na porcie, okoreňte a po obvode zabaľte do slaniny (môžete slaninu zošiť špáratkom). Jarnú cibuľku umyte a osušte. Polovicu nakrájajte na prúžky, ostatné nasekajte na jemno. Z jednej vetvičky rozmarínu oberte lístky a nasekajte na jemno. Chilli nasekajte na jemno. Predhrejte rúru na 180°C.
Na panvici s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) rozpáľte trochu oleja a zabalené mäso na ňom sprudka opečte. Keď mäso otočíte, pridajte do panvice 3pl masla a vetvičku rozmarínu. Opečte v masle a rozmaríne z každej strany a vložte do rúry opiecť na 7 – 10 minút. Po upečení mäso nechajte 5 – 10 minút odpočinúť.
Na panvičke na 1pl masla orestujte do hneda jarnú cibuľku narezanú na prúžky. Po stiahnutí z ohňa, ju mierne osoľte a okoreňte.
Uvarené zemiaky pretlačte cez hrubšie sito, alebo popučte. Zvyšok slaniny nakrájajte na prúžky a orestujte na panvičke, pridajte zvyšok masla, na jemno nasekanú jarnú cibuľku a rozmarín. Pridajte pretlačené zemiaky, zľahka premiešajte, dochuťte soľou a korením.
V Kastróle zohrejte slivkový kompót, pridajte balsamicový ocot, chilli, dochuťte soľou a korením. Hustotu môžete upraviť trochou vody. Nechajte prevrieť a odstavte.
Na plytký tanier servírujte zemiaky, na ne, či vedľa nich mäso obalené v slanine, priložte restovanú jarnú cibuľku a polejte omáčkou.