Hovädzí steak v slanine so slivkami a peč. zemiaky
Recept od Lozinského a Kunu, ktorý poteší najmä milovníkov sýtych, mäsitých jedál.
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Zemiaky očistite a dajte variť do vriacej, osolenej vody. Mäso očistite, odblaňte nakrájajte na porcie, okoreňte a po obvode zabaľte do slaniny (môžete slaninu zošiť špáratkom). Jarnú cibuľku umyte a osušte. Polovicu nakrájajte na prúžky, ostatné nasekajte na jemno. Z jednej vetvičky rozmarínu oberte lístky a nasekajte na jemno. Chilli nasekajte na jemno. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Na panvici s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) rozpáľte trochu oleja a zabalené mäso na ňom sprudka opečte. Keď mäso otočíte, pridajte do panvice 3pl masla a vetvičku rozmarínu. Opečte v masle a rozmaríne z každej strany a vložte do rúry opiecť na 7 – 10 minút. Po upečení mäso nechajte 5 – 10 minút odpočinúť.
  3. Na panvičke na 1pl masla orestujte do hneda jarnú cibuľku narezanú na prúžky. Po stiahnutí z ohňa, ju mierne osoľte a okoreňte.
  4. Uvarené zemiaky pretlačte cez hrubšie sito, alebo popučte. Zvyšok slaniny nakrájajte na prúžky a orestujte na panvičke, pridajte zvyšok masla, na jemno nasekanú jarnú cibuľku a rozmarín. Pridajte pretlačené zemiaky, zľahka premiešajte, dochuťte soľou a korením.
  5. V Kastróle zohrejte slivkový kompót, pridajte balsamicový ocot, chilli, dochuťte soľou a korením. Hustotu môžete upraviť trochou vody. Nechajte prevrieť a odstavte.
  6. Na plytký tanier servírujte zemiaky, na ne, či vedľa nich mäso obalené v slanine, priložte restovanú jarnú cibuľku a polejte omáčkou.
Poznámky k receptu

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy: