Hovädzí steak zo zadného
Aj z lacnejších kusov hovädzieho mäsa, sa dá pripraviť chutný steak!

- 900 g hovädzie zadné
Hovädzie zadné1 recept
- 200 g šampiňóny
šampiňóny21 receptov
- 200 g maslo
Maslo161 receptov
- 600 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 180 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 100 ml brandy
Brandy5 receptov
- 100 g baby špenát
Baby špenát8 receptov
- 4 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- muškátový oriešok
Muškátový oriešok14 receptov
- 1 ks šalotka
šalotka30 receptov
Postup prípravy receptu
Hovädzie mäso naporcujte na 4 rovnomerné steaky, osoľte, okoreňte a vložte do uzatvárateľných sáčkov. Pridajte ošúpaný cesnak, vysajte vzduch a vložte na 3 hodiny do vodného kúpeľa, nastaveného na 60°C.
Zemiaky upečte, rozkrojte, vydlabte a vnútro prepasírujte cez jemné sitko. Pridajte 150g masla a smotanu. Vymiešajte jemné pyré, dochuťte soľou a česrtvo strúhnutým muškátovým orieškom.
Keď budú steaky hotové, vytiahnite ich a usušte po celom obvode papierovou utierkou. Rozohrejte panvicu a steaky v nej začnite opekať z oboch strán, kým získajú na povrchu peknú hnedú karamelizáciu. Stiahnite plameň na minimum, pridajte zvyšok masla a mäsá ním glazujte.
Steaky vyberte z panvice a dajte odpočinúť pod alobal. Vo výpeku a masle orestujte na jemno nasekanú šalotku a uvarené cesnaky zo sáčku po steakoch. Pridajte očistené, nasekané šampiňóny, podlejte brandy a flambujte. Keď vyhorí všetok alkohol, dochuťte soĽou a korením. Špenát umyte a nasekajte na prúžky.
Na plytký tanier servírujte pyré, nakrájané mäso, ktoré polejete omáčkou a vedľa nasekaný baby špenát. Celý tanier bohato okoreňte čerstvo mletým čiernym kokrením.