Hovädzí steak zo zadného
Aj z lacnejších kusov hovädzieho mäsa, sa dá pripraviť chutný steak!
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
180minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
180minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Hovädzie mäso naporcujte na 4 rovnomerné steaky, osoľte, okoreňte a vložte do uzatvárateľných sáčkov. Pridajte ošúpaný cesnak, vysajte vzduch a vložte na 3 hodiny do vodného kúpeľa, nastaveného na 60°C.
  2. Zemiaky upečte, rozkrojte, vydlabte a vnútro prepasírujte cez jemné sitko. Pridajte 150g masla a smotanu. Vymiešajte jemné pyré, dochuťte soľou a česrtvo strúhnutým muškátovým orieškom.
  3. Keď budú steaky hotové, vytiahnite ich a usušte po celom obvode papierovou utierkou. Rozohrejte panvicu a steaky v nej začnite opekať z oboch strán, kým získajú na povrchu peknú hnedú karamelizáciu. Stiahnite plameň na minimum, pridajte zvyšok masla a mäsá ním glazujte.
  4. Steaky vyberte z panvice a dajte odpočinúť pod alobal. Vo výpeku a masle orestujte na jemno nasekanú šalotku a uvarené cesnaky zo sáčku po steakoch. Pridajte očistené, nasekané šampiňóny, podlejte brandy a flambujte. Keď vyhorí všetok alkohol, dochuťte soĽou a korením. Špenát umyte a nasekajte na prúžky.
  5. Na plytký tanier servírujte pyré, nakrájané mäso, ktoré polejete omáčkou a vedľa nasekaný baby špenát. Celý tanier bohato okoreňte čerstvo mletým čiernym kokrením.