Hovädzie guľky so zeleninovým ragú
Jednoduchý, hravý recept s lístkovým cestom a mletým hovädzím mäsom od Karasovej a Urbana.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Hovädzie mäso osoľte, okoreňte, pridajte kmín, sladkú papriku, rozšľahané vajíčka a vymiešajte vláčnu zmes. Cibuľu ošúpte a nasekajte na jemno. Zeleninu očistite a nakrájajte na malé kocky. Z cesta narežte dlhé pásy. Petržlenovú vňať poodtŕhajte zo stopiek a nasekajte na jemno. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Namočte si ruky do studenej vody a tvarujte z mäsa rovnomerné guličky (približne 55 – 60g kus). Ak chcete perfektné výsledky, použite váhu a každú porciu odmerajte presne. Podľa obrázku hore napichujte na drevené špajle pás cesta a prekladajte ho hovädzími guličkami. Aby sa cesto poriadne upieklo, nechajte medzi jednotlivými guľkami trochu priestoru. Poukladajte na rošt na pečenie, ten uložte na plech a dajte piecť na 15 minút.
  3. Na väčšej panvici si rozpáľte olej, orestujte na jemno nasekanú cibuľu, pridajte mrkvu a restujte 2 až 3 minúty. Následne pridajte nakrájanú papriku, šampiňóny, orestujte a podlejte drvenými rajčinami. Duste približne 5 – 7 minút, podľa hrúbky zeleniny. Pokiaľ sa Vám zdá ragú husté, môžete ho zriediť vývarom. Na záver dochuťte soľou, korením a vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať.
  4. Podávať môžete ľubovoľne, toto jedlo sa hodí aj na grilovačku, kde ho stačí poukladať na tácku a ragú pridať v mise. Pokiaľ máte po ruke zopár baklažánov, môžete ich vydlabať a upiecť pokvapkané olivovým olejom v rúre spolu s mäsom. Do nich naplňte ragú a špajle s mäsom položte na vrch.
Poznámky k receptu

Stopky, ktoré vám ostali z petržlenovej vňate môžete vyvariť v ragú. Zviažte ich dohromady niťou a vhoďte do bublajúceho ragú. Pridajú chuti na zeleninovej intenzite. Po uvarení ich jednoducho vytiahnite a zahoďte.

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy: