- 800 g hovädzie rebrá
Hovädzie rebrá1 recept
- 150 g hnedé šampiňóny
Hnedé šampiňóny4 recepty
- 500 ml tmavé pivo
Tmavé pivo1 recept
- 600 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 250 g maslo
Maslo161 receptov
- 180 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- 1 ks červená cibuľa
červená cibuľa26 receptov
- 3 ks cesnak strúčik
Cesnak strúčik5 receptov
- 200 ml merlot
Merlot2 recepty
- muškátový oriešok
Muškátový oriešok14 receptov
- 40 g sušené huby
Sušené huby2 recepty
- 1 ks chilli
Chilli45 receptov
- 20 g brusnice
Brusnice6 receptov
- 10 g tekvicové jadrá
Tekvicové jadrá6 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 1 pl kremžská horčica
Kremžská horčica2 recepty
- 180 g zeler buľvový
Zeler buľvový10 receptov
- 130 g mrkva
Mrkva41 receptov
- 2 ks bobkový list
Bobkový list20 receptov
- 15 g tymián
Tymián33 receptov
- kôpor
Kôpor10 receptov
Postup prípravy receptu
Sušené huby namočte do vlažnej vody. Rebrá očistite a osušte papierovou utierkou. Vo veľkom kastróle zohrejte 2pl olivového oleja a rebrá sprudka opečte z každej strany do hneda. Mäso opekajte postupne, aby sa nezačalo dusiť. Odložte upečené rebrá do misky a bohate ich osoľte a okoreňte. Pripravte vodný kúpeľ s udržateľnou teplotou na 75°C. Cibuľu, cesnak, zeler a mrkvu očistite a nasekajte.
Na tuku vypečenom z rebier orestujte cibuľu, pridajte cesnak, zeler, mrkvu a restujte do hneda. Prilejte víno, pivo, horčicu, huby (aj s vodou), tymián, priveďte k varu a odvarte alkohol. Dochuťte zľahka soľou, korením a nechajte vychladnúť.
Do pevného, uzatvárateľného sáčku vložte rebrá a zalejte zmesou z kastróla. Vysajte vzduch, uzatvorte a vložte do pripraveného vodného kúpeľa na 24 hodín (75°C).
2 hodiny pred koncom môžete pohodlne dorobiť prílohu. Zemiaky upečte v šupke, vydlabte vnútro. To preceďte cez jemné sitko, kým je ešte teplé, pridajte 200g masla, šľahačkovú smotanu, 3 strúhnutia muškátového orieška a vymiešajte zamatovo-jemné pyré. Dochuťte soľou.
Šampiňóny očistite a nakrájajte na 1/4. Na panvici rozpáľte zvyšných 50g masla a za stáleho prehadzovania uvarte šampiňóny (zhruba 3 minúty na strednom ohni). Na záver osoľte a okoreňte.
Po 24 hodinách vyberte obsah sáčku a opatrne oddeľte rebrá od zvyšku. Ten vložte do kastróla, priveďte k varu a rozmixujte na omáčku. V prípade potreby jemne zredukujte varením.
Taniere zohrejte v mikrovlnke. Na spodok servírujte zemiakové pyré, naň uložte rebrá, polejte omáčkou, dookola rozložte šampiňóny na masle. Posypte tekvicovými jadrami, sušenými brusnicami a ozdobte čerstvým kôprom.