Hrachová polievka s pohánkovými pukancami
Skvelá, sýta polievka, ktorá sa dá navariť za veľmi krátku dobu. Je hustá, zahreje a zasýti, ako plnohodnotný obed.

- 200 g hrach žltýpolenýHrach žltý1 recept
- 150 g zelerbuľvovýZeler6 receptov
- 100 g mrkvaMrkva39 receptov
- 1 pl paradajkový pretlakParadajkový pretlak8 receptov
- 1 čl cesnaksušenýCesnak124 receptov
- soľSoľ245 receptov
- čierne koreniečierne korenie140 receptov
- štipka kurkumaKurkuma18 receptov
- 1 ks cibuľaCibuľa67 receptov
- olivový olejOlivový olej108 receptov
- 2 pl lahôdkové droždieLahôdkové droždie4 recepty
- 5 ks ligurčeklístkyLigurček1 recept
- 2 pl pohánkaPohánka3 recepty
- 1000 ml vodaVoda10 receptov
- listy stopkového zelerahrsťListy stopkového zelera2 recepty
Postup prípravy receptu
Hrach 3x premyte a vložte do nádoby s vodou (v pomere 1 diel hrachu – 3 diely vody), minimálne na jednu hodinu (ideálne cez noc). Napučaný hrach sceďte. Cibuľu očistite a nasekajte na jemné prúžky. Listy ligurčeku nasekajte na jemno. Zeler aj mrkvu očistite a nasekajte na malé kocky, alebo tenké plátky. Listy zo stopkového zeleru natrhajte na väčšie kusy.
Vo väčšom kastróle orestujte na olivovom oleji cibuľu do sklovita, potom pridajte paradajkový pretlak a dôkladne zamiešajte. Pridajte všetky ostatné ingrediencie, zalejte vodou, osoľte a zľahka okoreňte. Priveďte k varu a varte pod pokrievkou na strednom ohni, kým hrach a mrkva budú rozvarené do mäkka. Občas premiešajte.
Kým sa bude polievka variť, rozohrejte panvicu s nepriľnavým povrchom a opatrne na ňu vysypte pohánku. Za stáleho pohybu panvicou sledujte ako pohánka praská a stávajú sa z nej malé pukance. Keď budú hotové, vysypte ich na tanier.
Uvarenú polievku rozmixujte do hladka tyčovým mixérom a dochuťte soľou a korením.
Servírujte do polievkových tanierov, či misiek na desiatové polievky, vrch posypte pohánkovými pukancami a natrhanými listami zeleru.
Náš tip
Neaktívne droždie je vegánsky výrobok, ktorý obsahuje veľa vitamínov a má vysoký obsah prírodného glutamanu. Jeho používanie je zdraviu prospešné a jeho efekt v jedle nenahraditeľný. Má široké použitie, dokonca sa z neho vyrába vegánsky syr. Pre svoje výrazné dochucovacie vlastnosti je známy aj ako "vegánsky parmezán". Kúpite ho v bio shopoch.