Hustá hubová so smotanou
Každý milovník výrazných hubových polievok by mal poznať tento jednoduchý recept, ktorý sa dá z bežne dostupných ingrediencií navariť po celý rok.

- 150 g maslo
Maslo161 receptov
- 200 g šampiňóny
šampiňóny21 receptov
- 200 g hliva ustricová
Hliva ustricová8 receptov
- 2 ks biela cibuľa
Biela cibuľa5 receptov
- 2 pl cícerová múka
Cícerová múka1 recept
- 120 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- 100 g zeler
Zeler6 receptov
- 100 g petržlen
Petržlen6 receptov
- 3 ks bobkový list
Bobkový list20 receptov
- 3 ks nové korenie
Nové korenie7 receptov
- 2 pl jablčný ocot
Jablčný ocot18 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 1000 ml vlažná voda
Vlažná voda5 receptov
- 10 g kôpor čerstvý
Kôpor čerstvý3 recepty
Postup prípravy receptu
Zeler a petržlen očistite, vložte do kastróla spolu s novým korením, bobkovým listom, zalejte 1000ml studenej vody a priveďte k varu. Následne znížte plameň a pozvoľna varte 20 minút.
Medzitým očistite cibuľu, naskejate ju na jemné mesiačiky a vložte do veľkého kastróla spolu s maslom. Restujte pomaly na miernom ohni za občasného miešania do sklovita. Šampiňóny nasekajte na mesiačiky, hlivu natrhajte na prúžky a pridajte k cibuli. Restujte spolu minimálne 5 minút, alebo kým sa nedovarí vývar.
Vývar preceďte, vráťte doň uvarenú koreňovú zeleninu a rozmixujte do hladka. Vlejte k hubám, osoľte a okoreňte. Varte pod pokrievkou, kým budú huby mäkké. Naberačkou vyberte cca 300ml tekutiny, zmiešajte zo smotanou, pridajte cícerovú múku a pomocou ponorného mixéra vymixujte zátrepku. Za stáleho miešania vlejte do polievky a nechajte prevrieť.
Dochuťte soľou, korením a jablčným octom.
Servírujte v ľubovoľných miskách, ozdobte čerstvým kôprom.