Jahňacia kotleta s fazuľovou omáčkou a ryžovými čipsami
Recept od Rusinu a Sedláka skvele splní úlohu party občerstvenia, keď budete hostiť priateľov či známych.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Jahňacie kotlety rovnomerne naporciujte, okoreňte a vložte do marinády zo sójovej omáčky a ryžového octu. Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte na jemno. Fazuľu z konzervy sceďte a prepláchnite studenou vodou. Chilli nasekajte na jemno. Dajte predhriať rúru na 180°C a zapnite fritézu s čistým olejom. Ak nemáte fritézu, dajte zovrieť väčšie množstvo oleja do kastróla.
  2. Mäso vyberte z marinády a osušte ho papierovou utierkou. Na panvičke s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) rozpáľte olej a mäso na ňom sprudka opečte z každej strany. Vložte dopiecť do rúry na 8 – 10 minút, podľa hrúbky mäsa.
  3. Medzitým si vypražíme čipsy. Ryžový papier opatrne natrhajte na nerovnomerné tvary čipsov a postupne vyprážajte v oleji. Budú hotové prakticky okamžite. Po vybratí z oleja ich rozprestrite na plechu na pečenie vystlaného papierovou utierkou, v inom prípade budú príliš mastné a stratia chrumkavosť.
  4. Po upečení kotlety odložte na pár minút odpočinúť pri izbovej teplote. Panvičku aj s výpekom postavte späť na mierny plameň a orestujte v nej cibuľu. Po 2 minútach pridajte cesnak a premiešajte. Pridajte chili, fazuľu, podlejte vývarom a nechajte prevrieť. Následne prilejte smotanu, prelejte do mixéra, predajte maslo a rozmixujte. Odporúčam omáčku po mixovaní precediť cez jemné sitko. Ochutnajte a dochuťte soľou, korením, prípadne kvapkou ryžového octu.
  5. Servírovať môžete všetko spolu na veľkej mise, s omáčkou v nádobke. Na záver mäso pokvapkajte rozmarínovým olejom a ozdobte mikrobylinkami.
Poznámky k receptu

Na prípravu bylinkových, či ochutených olejov existuje niekoľko metód. Tú jednoduchšiu si môžete ľahko skúsiť doma. Zohrejte v kastróle jemný olivový olej (výrazný olej bude prerážať cez vôňu bylinky) na 40°C, vložte čistý a úplne suchý rozmarín aj s vetvičkou doň na 10 minút. Nesmiete ho vypražiť, ide len o jemné ohrievanie. Keď sa lístky rozmarínu sfarbia mierne do hneda, nechajte olej vychladnúť. Naplňte ho do čistej a 100% suchej sklenenej nádoby a uchovajte uzavretý v chladničke.