Jahňacia sviečkovica v perníkovej kruste, čučoriedková omáčka, krúpová placka
Recept od Rusinu a Sedláka. Netradičný recept na jahňaciu sviečkovicu s vianočnou arómou po čučoriedkach a perníkoch.

- 600 g jahňacia sviečkovica
Jahňacia sviečkovica1 recept
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 120 g perník
Perník1 recept
- 2 pl cukor
Cukor24 receptov
- 100 g čučoriedky
čučoriedky3 recepty
- 150 ml červené víno
červené víno24 receptov
- 200 ml demi glace
Demi glace11 receptov
- 120 g malé krúpy
Malé krúpy1 recept
- 250 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 1 ks vajce
Vajce38 receptov
- 1 strúčik cesnak
Cesnak128 receptov
- 1 ks cibuľa
Cibuľa72 receptov
- 2 vetvičky tymián
Tymián33 receptov
- 1 pl oregano
Oregano8 receptov
- 80 g maslo
Maslo161 receptov
Postup prípravy receptu
Jahňacie mäso očistite, osušte, osoľte a okoreňte. Staršie perníky nastrúhajte na strúhadle na syr. Krúpy uvarte do mäkka v osolenej vode (trvá to približne 30 – 45 minút). Zemiaky očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Lístky oregana nasekajte na jemno. Cibuľu očistite a nasekajte na jemno. Cesnak ošúpte a pretlačte. Lístky tymianu oberte z vetvičky.
Na panvici si rozpáľte maslo a orestujte na ňom cibuľu do sklovita. Odložte ju bokom, pridajte maslo a na tej istej panvici upečte mäso z každej strany. Ešte teplé mäso vyvaľkajte v zmesi nastrúhaných perníkov. Nechajte mäso chvíľu odpočinúť, potom krájajte na porcie.
V miske zmiešajte orestovanú cibuľu, scedené uvarené krúpy, nastrúhané zemiaky, vajce a nasekané oregano. Osoľte, okoreňte a vymiešajte vláčne cesto. Na rozpálenej panvici z pripraveného cesta pečte menšie placky hrubé asi 1 – 1,5 centimetra.
V panvici s výpekom po opekaní mäsa upražte 2pl cukru na karamel, pridajte čučoriedky, podlejte vínom a varte pokiaľ sa odparí všetok alkohol. Pridajte demiglace a zredukujte o 1/5. Na záver dochuťte.
Na plytký tanier servírujte krúpové placky, pridajte nakrájané jahňacie v perníkovej kruste, podlejte čučoriedkovou omáčkou a ozdobte lístkami tymianu.
Náš tip
Pokiaľ sú vaše perníky „príliš mäkké“ a nedajú sa strúhať, vložte ich do mikrovlnnej rúry na 1 minútu bez pokrievky a vyberte. Keď vychladnú, mali by stvrdnúť. Pokiaľ stále nebudú dostatočne tvrdé, proces zopakujte.