Jahňacia sviečkovica v perníkovej kruste, čučoriedková omáčka, krúpová placka
Recept od Rusinu a Sedláka. Netradičný recept na jahňaciu sviečkovicu s vianočnou arómou po čučoriedkach a perníkoch.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
10minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
10minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Jahňacie mäso očistite, osušte, osoľte a okoreňte. Staršie perníky nastrúhajte na strúhadle na syr. Krúpy uvarte do mäkka v osolenej vode (trvá to približne 30 – 45 minút). Zemiaky očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Lístky oregana nasekajte na jemno. Cibuľu očistite a nasekajte na jemno. Cesnak ošúpte a pretlačte. Lístky tymianu oberte z vetvičky.
  2. Na panvici si rozpáľte maslo a orestujte na ňom cibuľu do sklovita. Odložte ju bokom, pridajte maslo a na tej istej panvici upečte mäso z každej strany. Ešte teplé mäso vyvaľkajte v zmesi nastrúhaných perníkov. Nechajte mäso chvíľu odpočinúť, potom krájajte na porcie.
  3. V miske zmiešajte orestovanú cibuľu, scedené uvarené krúpy, nastrúhané zemiaky, vajce a nasekané oregano. Osoľte, okoreňte a vymiešajte vláčne cesto. Na rozpálenej panvici z pripraveného cesta pečte menšie placky hrubé asi 1 – 1,5 centimetra.
  4. V panvici s výpekom po opekaní mäsa upražte 2pl cukru na karamel, pridajte čučoriedky, podlejte vínom a varte pokiaľ sa odparí všetok alkohol. Pridajte demiglace a zredukujte o 1/5. Na záver dochuťte.
  5. Na plytký tanier servírujte krúpové placky, pridajte nakrájané jahňacie v perníkovej kruste, podlejte čučoriedkovou omáčkou a ozdobte lístkami tymianu.
Poznámky k receptu

Pokiaľ sú vaše perníky „príliš mäkké“ a nedajú sa strúhať, vložte ich do mikrovlnnej rúry na 1 minútu bez pokrievky a vyberte. Keď vychladnú, mali by stvrdnúť. Pokiaľ stále nebudú dostatočne tvrdé, proces zopakujte.

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy: