Jahňacie kotlety s bylinkovou salsou
Recept od Gašparových, alebo jahňacie kotlety na detviansky spôsob.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
10minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
10minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Jahňacie kotlety očistite, odblaňte, osušte, ostrým nožom vyčistite vytŕčajúce kosti, osoľte a okoreňte. Uvarené zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Cesnak pretlačte, pór očistite a biele časti nakrájajte na prúžky, alebo štvorčeky rovnomernej veľkosti. Slaninu nasekajte na malé kocky.
  2. Rozpáľte grilovaciu panvicu, pridajte do nej 1pl olivového oleja a osušené kotlety v nej sprudka opečte z oboch strán. Opekajte 2 – 3 minúty, následne pridajte maslo, pokvapkajte zľahka citrónovou šťavou, vypnite oheň a nechajte ďalších 5 minút na panvici pri izbovej teplote. Vďaka hrúbke grilovacej panvice, v ktorej sa teplo chvíľu drží aj po vypnutí plameňa, mäso „dôjde“.
  3. Na veľkej panvici vypražte slaninu, pridajte pór a restujte. Po chvíli pridajte pretlačený cesnak, premiešajte a pridajte nakrájané zemiaky. Restujte spolu približne 3 minúty, dochuťte soľou a korením.
  4. Do mixéra vložte obraté listy petržlenu, rozmarínu, horčicu, kapary a zalejte cca 100mll olivového oleja. Rozmixujte, ochutnajte a dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.
  5. Na plytký tanier servírujte ochutené zemiaky, na ne položte hotové kotlety, ktoré na povrchu natrite bylinkovou salsou.
Poznámky k receptu

1. Čistenie póru môže byť obtiažne, kvôli hline schovanej v záhyboch. Nakrájajte pór na menšie časti ešte pred čistením a potom ho vložte do lavóra so studenou vodou na minimálne 15 minút. Niekoľko krát ho rukou premiešajte. Voda nečistoty uvoľní a tie sa pekne separujú na dno lavóra. Potom stačí pór zozbierať z hladiny a oklepať v sitku.

2. Do salsy, okrem citrónovej šťavy môžete pridať aj očistenú citrónovú kôru, pridá jej to na citrusovej aróme.