Jelení chrbátik so zemiakovo-mascarponovou penou a omáčkou z brusníc
Pekný jednoduchý recept na divinu od Makovej a Kováčika.

- 500 g jelení chrbátik
Jelení chrbátik1 recept
- 300 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 150 g mascarpone
Mascarpone10 receptov
- 100 g busnicový
Busnicový1 recept
- 1 čl cukor
Cukor24 receptov
- 200 ml červené víno
červené víno24 receptov
- 1 ks chilli
Chilli45 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- čerstvé bilinky
čerstvé bilinky3 recepty
Postup prípravy receptu
Jelení chrbát očistite, odblaňte, osušte papierovou utierkou, osoľte a okoreňte. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Rúru predhrejte na 180°C.
Do stredného kastróla pridajte vodu, zemiaky, poriadne osoľte a priveďte k varu. Varte na miernom ohni do mäkka. Sceďte, rozpučte s trochou vody v ktorej sa zemiaky varili a preceďte cez jemné sito (takto dosiahnete zamatovú štruktúru). Pridajte mascarpone, vyšľahajte rýchlym miešaním. Na záver dochuťte soľou.
Na panvici s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) rozpáľte 1pl olivového oleja a vopred pripravené mäso v nej sprudka opečte z každej strany. Presuňte ho do rúry a pečte 7 – 8 minút. Opatrne mäso vyberte, prikryte alobalom a nechajte aspoň 8 – 10 minút odpočinúť, potom nakrájajte na porcie.
V menšom kastróle skaramelizujte lyžicu cukru, podlejte červeným vínom a odvarte alkohol. Pridajte brusnicový džem, zamiešajte a zredukujte o 1/4. Na záver dochuťte soľou a korením.
Na plytký tanier servírujte penu zo zemiakov, položte kusy mäsa, pokvapkajte omáčkou dookola a ozdobte čerstvými bylinkami, ktoré si môžete vopred nasekať na jemné prúžky.
Náš tip
Keď varíte zemiakové pyré, môžete proces urýchliť tým, že zemiaky nakrájate na čo najmenšie kocky a vložíte ich do vriacej osolenej vody. Budú do mäkka behom niekoľkých krátkych minút.