0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:

Jelení chrbátik v popole z lúčneho sena, žeruchová zemiaková pena, pečená koreňová zelenina s baby zemiakmi

Pekný, mierne náročný recept od Strapka a Michnu najmä pre tých, čo sa vo varení poriadne vyžívajú.

Jelení chrbátik v popole z lúčneho sena, žeruchová zemiaková pena, pečená koreňová zelenina s baby zemiakmi
0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:
Stredná
Zložitosť receptu
15 minút
Čas prípravy
15 minút
Dĺžka varenia

TV relácia

211 receptov
Pridať do nákupného zoznamu
Recept sa nachádza v nákupnom zozname
Pridať do plánovača:
Recept bol pridaný do plánovača
Ingrediencie pre 4 osoby
Ingrediencie pre 4 osoby

Postup prípravy receptu

1. krok

Jelení chrbát odblaňte a očistite. Osušte papierovou utierkou, osoľte, okoreňte. Vyšší kastról vyložte a alobalom a v otvorenom priestore v ňom spáľte lúčne seno na popol, odložte bokom. Predhrejte rúru na 170°C. Baby mrkvu očistite.

2. krok

Na panvičke s kovovou rúčkou, na lyžici oleja, sprudka opečte mäso z každej strany. Opatrne ho vyberte, vyvaľkajte ho v pripravenom popole z lúčneho sena, vráťte na panvicu, pridajte tymian, lyžicu masla a vráťte dopiecť do vyhriatej rúry na 7 – 8 minút. Po vytiahnutí ho nechajte aspoň 5 minút odpočinúť pri izbovej teplote a nakrájajte na porcie.

3. krok

Medzitým dajte do stredného kastróla variť mierne osolenú vodu. Keď bude voda vrieť, opatrne vložte baby zemiaky a mrkvu. Po 4 minútach sceďte. Zemiaky popučte vidličkou, natrite maslom, posoľte maldonskou soľou a dajte dopiecť do trúby (kým sa bude robiť mäso). Mrkvičky schlaďte v ľadovej vode, aby ostali „al dente“.

4. krok

Na miernom ohni priveďte k varu 250ml smotany, mierne osoľte a nastrúhajte doň vopred uvarené zemiaky. Pridajte žeruchu, strúhnite muškátový oriešok, parmezán a 150g masla. Prevarte, rozmixujte do hladka a prelejte do fľaše na výrobu šľahačky. Naplňte 2 sifónovými bombičkami.

5. krok

Na panvičke si rozohrejte 1čl masla, pridajte brusnice, med a chvíľu spolu orestujte. Následne podlejte demiglace a zredukujte o ½ na omáčku s konzistenciou tekutého medu. Dochuťte soľou a korením, zjemnite zvyšným maslom, ktoré pridávajte po malých častiach po odstavení z tepelného zdroja za neustáleho pohybu tekutiny v panvici (hýbta panvicou rýchlo dopredu - dozadu).

6. krok

Na plytký tanier servírujte porciu mäsa, penu so zemiakov a žeruchy, okolo rozmiestnite pečené baby zemiaky a blanšírovanú mrkvu. Dookola polejte omáčkou z brusníc a medu.

Náš tip

Do omáčky môžete pridať výpek z mäsa. Podporí to jeho mäsovú chuť a dostane sa do nej aj dymová aróma z popolu, v ktorom sa mäso pieklo.

Komentáre