0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:

Jemne zaúdený filet ostrieža s orechovou posýpkou, variácie cukrového hrášku

Netradičný recept od Strapka a Michnu, vyskúšajte si domáce zaúdenie!

Jemne zaúdený filet ostrieža
0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:
Vysoká
Zložitosť receptu
15 minút
Čas prípravy
15 minút
Dĺžka varenia

TV relácia

211 receptov
Pridať do nákupného zoznamu
Recept sa nachádza v nákupnom zozname
Pridať do plánovača:
Recept bol pridaný do plánovača
Ingrediencie pre 4 osoby
Ingrediencie pre 4 osoby

Postup prípravy receptu

1. krok

Filety očistite, osoľte a nechajte 4 minúty pri izbovej teplote. Potom z nich papierovou utierkou opatrne zotrite prebytočnú soľ a jemne okoreňte bielym korením. Šalotku očistite a nasekajte na jemno. Makrelu zbavte kože, kostí a natrhajte na menšie kúsky. Kôru citróna nastrúhajte, dužinu odšťavte. Karfiol rozoberte na väčšie ružičky, predhrejte rúru na 180°C.

2. krok

Zaúdenie ryby: pripravte si široký hrniec s pokrievkou, ktorý umiestnite na terasu, balkón, alebo k odsávaniu. Z alobalu si vytvarujte malú nádobku (s priemerom cca 10 – 15cm). Na dno hrnca položte tanier s filetami, vedľa nádobku z alobalu, do ktorej vložíte pokrčenú slamu. Opatrne zapáľte slamu, aby začala tlieť a hrniec zakryte. Ideálne je pokrievku po obvode prekryť vlhkou utierkou, aby dym ostával vo vnútri. Po 5 minútach skontrolujte tlenie sena, prípadne znovu zapáľte. Takto úďte 15min.

3. krok

Na panvicu rozprestrite papier na pečenie, poriadne ju zohrejte a vopred vyúdenú rybu na nej ugrilujte kožou dolu. Grilujte na miernom ohni iba z jednej strany.

4. krok

Do stredného kastróla pridajte mrazený hrášok, zalejte vývarom a priveďte k varu. Varte 3 minúty, pridajte 120g masla, lístky mäty a rozmixujte na jemné pyré. Odporúčam po rozmixovaní precediť cez jemné sitko, dosiahnete zamatovú štruktúru. Na záver dochuťte soľou a korením.

5. krok

Dajte zovrieť hrniec so slanou vodou a na 2 minúty doň dajte variť ružičky kelu a hráškové lúsky. Potom ich rýchlo sceďte a schlaďte ľadovou vodou.

6. krok

Karfiol pokvapkajte olivovým olejom, posoľte a dajte na 8 – 10 minút zapiecť do rúry.

7. krok

Na panvici bez oleja na sucho upražte lieskovce (nad veľkým plameňom neustále hýbte panvicou). Budú hotové za približne 5 minút. Vložte ich do mixéra a na hrubo posekajte, pridajte maldonskú soľ.

8. krok

Panvica po lieskovcoch je ešte horúca, tak do nej pridajte poriadnu lyžicu masla a orestujte hráškové lúsky. Dochuťte soľou, korením a odložte bokom.

9. krok

Omáčku si pripravíme z mäsa údenej makrely. Na 1pl masla orestujte šalotku, pridajte natrhanú makrelu, zalejte smotanou, zrieďte vývarom, rozvarte, rozmixujte, pridajte citrónovú kôru a šťavu. Dochuťte soľou a korením.

10. krok

Na plytký tanier servírujte mätovo – hráškové pyré, naň uložte hotové filety ryby, ktoré posypete sekanými orechmi s maldonskou soľou. Dookola poukladajte karfiol a lúsky, polejte makrelovou omáčkou a dozdobte čerstvým hráškom, prípadne lístkami mäty.

Komentáre