Kačacie prsia, jablkové pyré a glazovaná šalotka
Elegantný recept, podľa ktorého pripravíte klasické jesenné suroviny inak, ako doteraz.

- 4 ks kačacie prsia
Kačacie prsia16 receptov
- 500 g jablká
Jablká5 receptov
- 300 g šalotka
šalotka30 receptov
- 300 g baby mrkva
Baby mrkva8 receptov
- 120 g maslo
Maslo161 receptov
- 200 ml červené víno
červené víno24 receptov
- mletá škorica
Mletá škorica9 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- 20 g rozmarín
Rozmarín37 receptov
- 40 ml brandy
Brandy5 receptov
- 50 g kryštálový cukor
Kryštálový cukor16 receptov
- 100 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
Postup prípravy receptu
Kačacie prsia očistite, odblaňte, kožu narežte o osoľte. Rúru predhrejte na 200°C. Panvicu s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) postavte na sporák a bez oleja do nej vložte kačacie prsia kožou dolu. Zvýšte teplotu a nechajte nech sa tuk z kože prirodzene vypečie. Po približne 4 minútach prsia otočte na druhú stranu, aby sa celé mäso zatiahlo vo vypečenom tuku. Potom do panvičky pridajte rozmarín a vložte do vyhriatej trúby na 7 – 8 minút. Po upečení nechajte prsia minimálne 5 minút odpočinúť, následne narežte na na sústa.
Jablká ošúpte, vyberte jadrá a nakrájajte. Vložte ich do malého kastróla, podlejte trochou vody, zakryte pokrievkou a uduste do mäkka. Po uvarení sceďte, vložte do mixéra, pridajte štipku škorice, smotanu. mierne osoľte, okoreňte a rozmixujte na jemné pyré.
šalotky očistite a rozrežte na polovice. V menšom kastróle skaramelizujte cukor, vlejte víno, odvarte alkohol a vložte doň pripravené šalotky. Redukujte spolu 3 minúty, pridajte maslo, zamiešajte a šalotky vyberte. Omáčku ďalej redukujte na konzistenciu sirupu. Dochuťte soľou a korením.
Baby mrkvu uvarte v osolenej vode do stavu al-dente. Po uvarení ich sceďte a nechajte odpariť. V panvici s výpekom po kačacích prsiach rozpustite zvyšok masla a mrkvu v nej opečte. Na záver zľahka osoľte a okoreňte.
Na plytký tanier do stredu "natiahnite" vrstvu jablkového pyré, na vrch uložte kačacie prsia. dookola rozmiestnite glazované šalotky a opečenú mrkvu. Polejte omáčkou z vína a ozdobte petržlenovou vňaťou.