Kačacie prsia, jablkové pyré a glazovaná šalotka
Elegantný recept, podľa ktorého pripravíte klasické jesenné suroviny inak, ako doteraz.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Kačacie prsia očistite, odblaňte, kožu narežte o osoľte. Rúru predhrejte na 200°C. Panvicu s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) postavte na sporák a bez oleja do nej vložte kačacie prsia kožou dolu. Zvýšte teplotu a nechajte nech sa tuk z kože prirodzene vypečie. Po približne 4 minútach prsia otočte na druhú stranu, aby sa celé mäso zatiahlo vo vypečenom tuku. Potom do panvičky pridajte rozmarín a vložte do vyhriatej trúby na 7 – 8 minút. Po upečení nechajte prsia minimálne 5 minút odpočinúť, následne narežte na na sústa.
  2. Jablká ošúpte, vyberte jadrá a nakrájajte. Vložte ich do malého kastróla, podlejte trochou vody, zakryte pokrievkou a uduste do mäkka. Po uvarení sceďte, vložte do mixéra, pridajte štipku škorice, smotanu. mierne osoľte, okoreňte a rozmixujte na jemné pyré.
  3. šalotky očistite a rozrežte na polovice. V menšom kastróle skaramelizujte cukor, vlejte víno, odvarte alkohol a vložte doň pripravené šalotky. Redukujte spolu 3 minúty, pridajte maslo, zamiešajte a šalotky vyberte. Omáčku ďalej redukujte na konzistenciu sirupu. Dochuťte soľou a korením.
  4. Baby mrkvu uvarte v osolenej vode do stavu al-dente. Po uvarení ich sceďte a nechajte odpariť. V panvici s výpekom po kačacích prsiach rozpustite zvyšok masla a mrkvu v nej opečte. Na záver zľahka osoľte a okoreňte.
  5. Na plytký tanier do stredu „natiahnite“ vrstvu jablkového pyré, na vrch uložte kačacie prsia. dookola rozmiestnite glazované šalotky a opečenú mrkvu. Polejte omáčkou z vína a ozdobte petržlenovou vňaťou.