Kačacie prsia na aromatizovanej špargli
Recept od Rusinu a Sedláka. Krásne farby, chutné a voňavé jedlo. Tento recept patrí do kategórie „zahraj sa“ preto ho odporúčam na víkend, alebo dni voľna.

- 600 g kačacie prsia
Kačacie prsia16 receptov
- 450 g špargľa
špargľa5 receptov
- 200 g fazuľové lúsky
Fazuľové lúsky2 recepty
- 3 ks pomaranče
Pomaranče1 recept
- 1 pl med
Med22 receptov
- 120 g maslo
Maslo161 receptov
- 3 kvapky pomarančový esenciálny olej
Pomarančový esenciálny olej1 recept
- 3 kvapky škoricový olej
škoricový olej1 recept
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 1 ks maslová tekvica
Maslová tekvica3 recepty
- 100 g mascarpone
Mascarpone10 receptov
- 1 ks citrón
Citrón45 receptov
- 100 ml biele víno
Biele víno51 receptov
- mikrobylinky
Mikrobylinky12 receptov
Postup prípravy receptu
Predhrejte trúbu na 200°C. Kačacie prsia očistite, kožu narežte a poriadne osoľte z každej strany. Pomaranče a citrón odšťavte. V studenej vode umyte špargľu, fazuľové lúsky a osušte ich. Tekvicu očistite, prekrojte, vyberte zo stredu semiačka s vnútornou dužinou a nakrájajte na kocky. (v prípade tekvice Hokkaidó nemusíte tekvicu šúpať)
Panvicu s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do trúby) postavte na sporák a bez oleja do nej vložte kačacie prsia kožou dolu. Zvýšte teplotu a nechajte tuk z kože prirodzene vypiecť. Približne po 4 minútach prsia otočte na druhú stranu, aby sa celé mäso zatiahlo vo vypečenom tuku. Potom ich opäť obráťte kožou dolu, pokvapkajte esenciálnymi olejmi a vložte do vyhriatej trúby na 7 – 8 minút. Prsia, ktoré takto pripravíte budú zvonka chrumkavé a vnútri šťavnaté a chutné.
Do širšieho kastróla pridajte med a tekvicu nakrájanú na kocky. Za stáleho miešania orestujte a prilejte šťavu z pomarančov a citróna. Duste úplne do mäkka, stiahnite z ohňa, následne rozmixujte ponorným tyčovým mixérom. Pyré odporúčam precediť cez jemné sitko, aby malo dokonale zamatovú štruktúru. Tento krok však môžete vynechať. Kým je pyré teplé, vmiešajte doň 80g masla, o chvíľu aj mascarpone. Dochuťte soľou a korením.
Na panvičke rozpáľte zvyšok masla, sprudka na ňom opečte špargľu a fazuľové lúsky. Po chvíľke podlejte vínom a vyvarte alkohol.
Na plytký tanier servírujte tekvicové pyré, naň odležané a nakrájané kačacie prsia (kožou hore), bokom špargľu a lúsky. Ozdobte mikrobylinkami.
Náš tip
Kačacie prsia sa pri servírovaní podobajú hovädzím steakom. Aby ste neprišli o šťavy uzavreté vo vnútri, nekrájajte mäso hneď. Nechajte ho 5 – 8 minút po upečení odpočinúť. Na rozdiel od steaku, prsia nikdy nezakrývajte alobalom, inak prídete o chrumkavú kožu.