Kačacie prsia na aromatizovanej špargli
Recept od Rusinu a Sedláka. Krásne farby, chutné a voňavé jedlo. Tento recept patrí do kategórie „zahraj sa“ preto ho odporúčam na víkend, alebo dni voľna.
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Predhrejte trúbu na 200°C. Kačacie prsia očistite, kožu narežte a poriadne osoľte z každej strany. Pomaranče a citrón odšťavte. V studenej vode umyte špargľu, fazuľové lúsky a osušte ich. Tekvicu očistite, prekrojte, vyberte zo stredu semiačka s vnútornou dužinou a nakrájajte na kocky. (v prípade tekvice Hokkaidó nemusíte tekvicu šúpať)
  2. Panvicu s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do trúby) postavte na sporák a bez oleja do nej vložte kačacie prsia kožou dolu. Zvýšte teplotu a nechajte tuk z kože prirodzene vypiecť. Približne po 4 minútach prsia otočte na druhú stranu, aby sa celé mäso zatiahlo vo vypečenom tuku. Potom ich opäť obráťte kožou dolu, pokvapkajte esenciálnymi olejmi a vložte do vyhriatej trúby na 7 – 8 minút. Prsia, ktoré takto pripravíte budú zvonka chrumkavé a vnútri šťavnaté a chutné.
  3. Do širšieho kastróla pridajte med a tekvicu nakrájanú na kocky. Za stáleho miešania orestujte a prilejte šťavu z pomarančov a citróna. Duste úplne do mäkka, stiahnite z ohňa, následne rozmixujte ponorným tyčovým mixérom. Pyré odporúčam precediť cez jemné sitko, aby malo dokonale zamatovú štruktúru. Tento krok však môžete vynechať. Kým je pyré teplé, vmiešajte doň 80g masla, o chvíľu aj mascarpone. Dochuťte soľou a korením.
  4. Na panvičke rozpáľte zvyšok masla, sprudka na ňom opečte špargľu a fazuľové lúsky. Po chvíľke podlejte vínom a vyvarte alkohol.
  5. Na plytký tanier servírujte tekvicové pyré, naň odležané a nakrájané kačacie prsia (kožou hore), bokom špargľu a lúsky. Ozdobte mikrobylinkami.
Poznámky k receptu

Kačacie prsia sa pri servírovaní podobajú hovädzím steakom. Aby ste neprišli o šťavy uzavreté vo vnútri, nekrájajte mäso hneď. Nechajte ho 5 – 8 minút po upečení odpočinúť. Na rozdiel od steaku, prsia nikdy nezakrývajte alobalom, inak prídete o chrumkavú kožu.