Kačacie prsia na čiernom koreni ( hadomor španielský) a portskom vine
Recept od Rusinu a Sedláka. Delikátne kačacie prsia s netradičnou prílohou.

- 600 g kačacie prsia
Kačacie prsia16 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 2 vetvičky rozmarín
Rozmarín37 receptov
- 180 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- 1 kg čierny koreň
čierny koreň1 recept
- 1 l vývar
Vývar32 receptov
- 1 pl cukor
Cukor24 receptov
- 150 ml demi glace
Demi glace11 receptov
- 150 ml červené víno
červené víno24 receptov
- 1 ks limetka
Limetka22 receptov
- 120 g maslo
Maslo161 receptov
- 2 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- biele korenie
Biele korenie19 receptov
- muškátový oriešok
Muškátový oriešok14 receptov
- mikrobylinky
Mikrobylinky12 receptov
Postup prípravy receptu
Kačacie prsia očistite, narežte kožu, poriadne osoľte a okoreňte. Čierny koreň očistite, nakrájajte a vložte do stredného kastrólu variť na miernom ohni spolu so smotanou. Pridajte štipku bieleho korenia a muškátový orech, osoľte. Rúru predhrejte na 200°C.
Panvicu s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) postavte na sporák a bez oleja do nej vložte kačacie prsia kožou dolu. Zvýšte teplotu a nechajte nech sa tuk z kože prirodzene vypečie. Po približne 4 minútach prsia otočte na druhú stranu, aby sa celé mäso zatiahlo vo vypečenom tuku. Potom ich podlejte trochou vína a vložte do vyhriatej trúby na 7 – 8 minút. Prsia, ktoré takto pripravíte budú zvonka chrumkavé a vnútri šťavnaté a chutné.
Uvarený koreň vytiahnite zo smotany, tú zredukujte o polovicu, koreň do nej vráťte a rozmixujte ho do hladka. Dochuťte soľou a korením. Ako pri každom pyré, odporúčam aj toto, po rozmixovaní precediť cez jemné sito. Výsledkom bude luxusne – zamatová štruktúra.
Rozohrejte panvicu, pridajte do nej cukor a skaramelizujte ho. Pridajte portské víno, vyvarte alkohol, následne pridajte demiglace a zredukujte omáčku o jednu tretinu. Na záver omáčku dochuťte soľou a korením.
Na plytký tanier servírujte pyré, uložte na porcie nakrájané prsia kožou hore, dookola polejte omáčkou. Ozdobte mikrobylinkami. Hodiť sa budú rôzne druhy žeruchy, alebo jemné lístky petržlenovej vňate.
Náš tip
Kačacie prsia sa pri servírovaní podobajú hovädzím steakom. Aby ste neprišli o šťavy uzavreté vo vnútri, nekrájajte mäso hneď. Nechajte ho 5 – 8 minút po upečení odpočinúť. Na rozdiel od steaku, prsia nikdy nezakrývajte alobalom, inak prídete o chrumkavú kožu.