Kačacie prsia na čiernom koreni ( hadomor španielský) a portskom vine
Recept od Rusinu a Sedláka. Delikátne kačacie prsia s netradičnou prílohou.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Kačacie prsia očistite, narežte kožu, poriadne osoľte a okoreňte. Čierny koreň očistite, nakrájajte a vložte do stredného kastrólu variť na miernom ohni spolu so smotanou. Pridajte štipku bieleho korenia a muškátový orech, osoľte. Rúru predhrejte na 200°C.
  2. Panvicu s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) postavte na sporák a bez oleja do nej vložte kačacie prsia kožou dolu. Zvýšte teplotu a nechajte nech sa tuk z kože prirodzene vypečie. Po približne 4 minútach prsia otočte na druhú stranu, aby sa celé mäso zatiahlo vo vypečenom tuku. Potom ich podlejte trochou vína a vložte do vyhriatej trúby na 7 – 8 minút. Prsia, ktoré takto pripravíte budú zvonka chrumkavé a vnútri šťavnaté a chutné.
  3. Uvarený koreň vytiahnite zo smotany, tú zredukujte o polovicu, koreň do nej vráťte a rozmixujte ho do hladka. Dochuťte soľou a korením. Ako pri každom pyré, odporúčam aj toto, po rozmixovaní precediť cez jemné sito. Výsledkom bude luxusne – zamatová štruktúra.
  4. Rozohrejte panvicu, pridajte do nej cukor a skaramelizujte ho. Pridajte portské víno, vyvarte alkohol, následne pridajte demiglace a zredukujte omáčku o jednu tretinu. Na záver omáčku dochuťte soľou a korením.
  5. Na plytký tanier servírujte pyré, uložte na porcie nakrájané prsia kožou hore, dookola polejte omáčkou. Ozdobte mikrobylinkami. Hodiť sa budú rôzne druhy žeruchy, alebo jemné lístky petržlenovej vňate.
Poznámky k receptu

Kačacie prsia sa pri servírovaní podobajú hovädzím steakom. Aby ste neprišli o šťavy uzavreté vo vnútri, nekrájajte mäso hneď. Nechajte ho 5 – 8 minút po upečení odpočinúť. Na rozdiel od steaku, prsia nikdy nezakrývajte alobalom, inak prídete o chrumkavú kožu.