Kačacie prsia na rozmaríne zo zemiakovým pyré a vínovo-brusnicovou omáčkou

- 4 ks kačacie prsia
Kačacie prsia16 receptov
- 20 g rozmarín
Rozmarín37 receptov
- olej
Olej84 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- 500 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 120 ml mlieko
Mlieko18 receptov
- 60 g maslo
Maslo161 receptov
- 200 ml červené víno
červené víno24 receptov
- 60 g brusnice
Brusnice6 receptov
- 10 g cukor
Cukor24 receptov
Postup prípravy receptu
Kačacie prsia očistite, osoľte a narežte diagonálne kožu. Panvicu s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) postavte na sporák a bez oleja do nej vložte kačacie prsia kožou dolu. Zvýšte teplotu a nechajte nech sa tuk z kože prirodzene vypečie. Po približne 4 minútach prsia otočte na druhú stranu, aby sa celé mäso zatiahlo vo vypečenom tuku. Následne pridajte do panvice rozmarín a vložte do vyhriatej rúry na 7 – 8 minút. (200°C). Po upečení nechajte prsia odpočinúť a nakrájajte na sústa.
Zemiaky očistite, nakrájajte na malé kocky, uvarte v poriadne osolenej vode do mäkka, zlejte, pretlačte cez jemné sitko, pridajte mlieko, maslo a vymiešajte jemné pyré. Dochuťte soľou.
Do malého kastróla vlejte víno, pridajte nasekané brusnice, odvarte alkohol, pridajte cukor a dochuťte soľou a korením.
Na plytký tanier servírujte zemiakové pyré, naň kačacie prsia, dookola polejte brusnicovou omáčkou.