Kačacie prsia na šošovicovej perine
Recept od sestier Gašparových, ktorý skvele spája kačacie prsia a šošovicu ako elegantnú prílohu.

- 1000 g kačacie prsia
Kačacie prsia16 receptov
- 500 g šošovica
šošovica2 recepty
- 2 vetvičky rozmarín
Rozmarín37 receptov
- 120 g maslo
Maslo161 receptov
- 2 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- 1 ks cibuľa
Cibuľa72 receptov
- limetka
Limetka22 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 1 ks cuketa
Cuketa15 receptov
- 200 ml červené víno
červené víno24 receptov
- 1 ks bobkový list
Bobkový list20 receptov
- 100 g petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- 1 pl vinný ocot
Vinný ocot5 receptov
- 1 čl trstinový cukor
Trstinový cukor4 recepty
- 1 pl paradajkový pretlak
Paradajkový pretlak8 receptov
- 1 čl mletá paprika štipľavá
Mletá paprika štipľavá4 recepty
- 1 ks chilli
Chilli45 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
Postup prípravy receptu
Kačacie prsia umyte, odblaňte, osušte papierovou utierkou, narežte kožu (diagonálne rezy), osoľte a okoreňte. Rúru predhrejte na 200°C. Zeleninu očistite. Cuketu nakrájajte na kocky, cesnak na plátky, cibuľu, chilli a listy petržlenovej vňate na jemno.
Panvicu s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) postavte na sporák a bez oleja do nej vložte kačacie prsia kožou dolu. Zvýšte teplotu a nechajte nech sa tuk z kože prirodzene vypečie. Po približne 4 minútach prsia otočte na druhú stranu, aby sa celé mäso zatiahlo vo vypečenom tuku. Potom do panvičky pridajte vetvy tymianu a vložte do vyhriatej trúby na 7 – 8 minút. Prsia, ktoré takto pripravíte budú zvonka chrumkavé a vnútri šťavnaté a chutné.
Prsia z panvice vyberte a položte na tanier oddychovať minimálne 5 minút pri izbovej teplote. Panvicu s výpekom po prsiach vráťte na oheň, pridajte do nej chilli, cesnak, cukor a 60g masla. Chvíľu spolu restujte a keď sa suroviny spolu rozpustia, pridajte paradajkový pretlak, mletú papriku a opäť spolu krátko restujte. Zvýšte plameň na maximum, podlejte vínom, odvarte alkohol a redukujte približne 5 minút, omáčka prirodzene zhustne.
Na ďalšej zohrejte trochu olivového oleja, pridajte cibuľu a orestujte ju do sklovita spolu s bobkovým listom. Bobkový list vytiahnite, k cibuli pridajte cuketu, scedenú šošovicu, maslo a nasekanú petržlenovú vňať. Dochuťte vínnym octom, soľou a korením.
Na plytký tanier servírujte šošovicu, na ňu ukladajte nakrájané kačacie prsia a polejte omáčkou.
Náš tip
Jedlo môžete ozdobiť zelenými časťami jarnej cibuľky – umytej a nakrájanej na veľmi jemné prúžky.